Intel bo še četrtič ostal pri 14 nm

Matej Huš

11. feb 2017 ob 14:01:03

Intel je na dogodku Investor Day v Kaliforniji potrdil, da bodo tudi procesorji osme generacije Core še vedno v večji meri zgrajeni v 14-nm tehnologiji. To bo že četrta generacija procesorjev, ki bo uporabljala isto litografijo, kar priča o koncu ere vztrajnega zmanjševanja velikosti čipov.

Intelov uveljavljeni mehanizem tik-tak, ko so v eni generaciji zmanjšali litografiji, v drugi pa posodobili arhitekturo, in potem vajo ponovili, se je že z družino Kaby Lake poslovil. Broadwellu in Skylaku v 14 nm je namreč sledil enako velik Kaby Lake, in dobili smo tik-tak-tok. Sedaj nam bo medmetov počasi zmanjkalo, osma generacija pa bo nekakšen hibrid. Sestavljala jo bosta tako Cannon Lake kakor Coffee Lake.

Procesorji Cannon Lake bodo verjetno zgrajeni v 10 nm in sicer bo šlo za pomanjšano jedro Kaby Lake, namenjeni pa bodo uporabi v varčnih napravah (Y-serija procesorjev, torej Core M). Za zmogljivejše namene (seriji S in U) bo narejen Coffee Lake, ki pa bo že četrta generacija v 14 nm. Intel vseeno pričakuje, da bo Coffee Lake 15 odstotkov hitrejši od Kaby Lake v nekaterih primerih.