Hekerji in krekerji napadajo Denuvo

Matej Huš

6. feb 2017 ob 18:00:03

Pred letom je ena najbolj znanih skupin za lomljenje protipiratskih zaščit na igrah 3DM ugotavljala, da so pred celotno branžo težki časi. Zaščita, ki jo pripravlja podjetje Denuvo, je bila že tako dobra, da so se pojavljala resna vprašanja, ali bo čez dve leti za nove igre na voljo sploh še kakšen crack. Ob tem so na pol v šali dodali, da bo to eksperiment, ki bo pokazal, v kolikšni meri piratstvo resnično vpliva na prodajo iger. Toda stvari se obrnejo drugače in danes Denuvo ne velja ravno za trdnjavo nedostopnosti.

Resident Evil 7 je izšel 24. januarja in manj kot teden dni po svetovnem izidu je bila igra že zlomljena, čeravno je uporabljala slavno zaščito Denuvo, kar je eden večjih spodrsljajev. V zadnjem letu so uspešno zlomili kakšnih 20 iger z zaščito Denuvo, torej so bile bojazni o koncu piratstva pretirane. V preteklosti je trajalo od nekaj tednov do nekaj mesecev, preden so igre uspeli zlomiti. Vsak dan nedostopnosti igre naj bi imel pozitivne učinke na prodajo, zato je tako hiter odklep velik problem za založnika in s tem tudi za Denuvo. Spomnimo, da so že lani nekateri založniki začeli odstranjevati zaščito Denuvo, ker so jo hekerji tako ali tako hitro lomili.

Toda lomljenje zaščite je ta hip še najmanjši problem za Denuvo. Ker so imeli zanikrno nastavljene strežnike, so neznani napadalci uspeli vdreti v njihov računalniški sistem in pokazati, kako slabo zavarovan je. In tako se je na internetu znašla na primer 11 megabajtov velika datoteka, ki vsebuje vsa sporočila, ki so jih uporabniki poslali Denuvu prek spletnega obrazca od 25. aprila 2014 dalje. Večina je sicer neumnosti, toda ker spletna stran Denuvo nima objavljenega naslova za e-pošto, so po tej poti pritekala tudi čisto legitimna sporočila.