Raziskava: DRM povečuje stopnjo piratstva glasbe

Matej Huš

11. okt 2011 ob 16:47:23

Raziskovalci z Univerz Duke in Rice so ugotovili, da DRM škoduje prodaji glasbi in dejansko znižuje dobičke glasbene industrije, kar je ravno obratno od namenov, ki so botrovali njegovi uvedbi. Svoje rezultate so predstavili v znanstvenem članku, ki je objavljen v reviji Marketing Science.

V članku so z matematičnimi metodami kvantitativno ocenili vpliv DRM-ja in ugotovili, da večinoma škodi kupcem po legalnih poteh (pirati tako ali tako pridobijo verzije z odstranjenim DRM-jem), medtem ko na piratstvo ne vpliva oziroma njegovo stopnjo v mnogo primerih celo zvišuje.

Ugotovili so, da soodvisnost med DRM-jem, stopnjo piratstva in dobički obstoji, a je zelo kompleksna in ne omogoča enostavnih zaključkov, da DRM povečuje dobička in znižuje stopnjo piratstva, kar bi založbe rade verjele. V nekaterih primerih odstranitev DRM-ja povečuje prodajo glasbe prek spleta, znižuje stopnjo piratstva in hkrati zmanjšuje prodajo klasičnih zgoščenk. To se primeri, ker je glasba brez DRM-ja boljši konkurent zgoščenkam, kar znižuje ceno tako zgoščenk kot digitalnih prenosov, zaradi česar je prodaje več, piratstva pa manj. To v bistvu pomeni, da DRM v dejanskosti ščiti nekaj, česar niso predvidevali; v resnici ščiti zgoščenke pred višjo prodajo in ne piratiziranja digitalnih prenosov.

Zanimiva je ugotovitev, da mnogokrat DRM škoduje tudi pri uporabnikih, ki jih njegove omejitve neposredne ne zadevajo. Pogosto slišimo argumente, da ni mogoče narediti legalnih varnostnih kopij ali do treh kopij za lastno uporabo glasbe, ki je zaščitena z DRM, kar da je eden izmed razlogov za piratiziranje. Avtorji pa so dokazali, da se mnogokrat zgodi enak negativni učinek DRM-ja, četudi njegove omejitve na konkretnega uporabnika ne vplivajo (torej ni imel namena izdelati varnostne kopije, predvajati glasbe kje drugje itd.).

Podobno ugotavljajo tudi v drugih primerih, recimo v težko pričakovani igri Spore. Zaščita DRM te igre je bila tako stroga, da so se uporabniki v večji meri kot sicer zatekli k piratiziranju. Avtorji pravijo, da piratstva stoodstotno ne bo mogoče izkoreniniti, a s pametno izbiro zaščit (in ne pretiravanjem) lahko poskrbimo, da je stopnja primerno nizka. DRM za to ni primeren, saj ilegalno kopiranje še vzpodbuja, ko uporabniki želijo datoteke brez omejitev. To seveda ni prva raziskava, ki je kaj podobnega ugotovila, počasi pa do enakih spoznanj prihajajo celo založniki.