Facebook in Google se borita proti lažnim novicam

Matej Huš

6. feb 2017 ob 17:45:46

Facebook je uresničil obljube in začel biti resen boj z lažnimi vestmi, za katere se je v zadnjih mesecih izkazalo, da predstavljajo zlasti na družbenih omrežjih velik problem. Vse lažne novice niso tako očitne, kot so teorije zarote o ploščati Zemlji ali zaigranem pristanku na Mesecu, temveč so lahko na prvi pogled videti čisto možne. Podobno kot so do sedaj to storili v ZDA (skupaj z AP, ABC in Snopes) in Nemčiji, so tudi v Franciji skupaj z Googlom uvedli poseben sistem, ki bo omogočal hitro označevanje lažnih novic in omejeval njihovo širjenje po omrežjih.

Družbena omrežja so namreč v očeh številnih odigrala ključno vlogo v razpletu ameriških predsedniških (pa še kakšnih) volitev, zato je odgovornost za deljenje preverjenih novic še toliko pomembnejša. Facebook je z Googlom oblikoval projekt CrossCheck, ki bo Francozom omogočal označiti lažne novice. Vsak uporabnik Facebooka bo deljene članke lahko označil kot neresnične. Če bo označb dovolj, bo Facebook članek poslal v sistem, do katerega bo imelo dostop osem medijskih hiš (Le Monde, AFP, BFM-TV, Franceinfo, France Médias Monde, L'Express, Libération, 20 Minutes). Če bosta vsaj dve vsebino označili kot lažno, bo Facebook to jasno označil in uporabnikom pri deljenju pokazal opozorilo.

Proti lažnim novicam se borijo tudi drugi, ne le Facebook. Le Monde je na primer pripravil zbirko 600 spletnih strani, ki jim ne gre verjeti, podobno počne tudi Libération. Kljub temu so se priključili tudi Facebookovemu projektu, čeprav bo ta terjal dodatne vire in napore. Trenutno gre za eksperiment, ki ga bodo premotrili po dveh mesecih, so dodali v Le Mondu. Seveda, v Franciji bodo letos zelo pomembne predsedniške volitve. Zamisel je dobra, a ponovno kaže, da so Facebook in podobni zgolj ponudniki infrastrukture. Kot je razbrati iz odgovora Le Monda, bo nov projekt terjal precej dela na strani novinarskih hiš, medtem ko bo Facebook zgolj postavil platformo in požel sadove.