Western Union bo plačal pol milijarde dolarjev globe

Matej Huš

23. jan 2017 ob 17:29:51

Western Union, ponudnik istoimenske storitve za enostavno pošiljanje denarja kamorkoli na svetu v zameno za zajetno provizijo, se je z ameriško Zvezno komisijo za trgovino poravnal glede plačila 586 milijonov dolarjev globe. Pri poravnavah se podjetja običajno vzdržijo priznanja, da so počela karkoli narobe, a so bile kršitve v primeru Western Uniona prevelike za salomonsko rešitev. Podjetje je priznalo, da namenoma in vede niso vzdrževali ustreznega programa za boj proti pranja denarja in da so s svojim početjem pomagali pri izvedbi prevar. Za primerjavo: v letu 2015 je prek Western Uniona preteklo 150 milijard dolarjev.

Western Union je gotovo znan vsakemu uporabniku interneta, saj velja za enega najmanj varnih in najbolj sumljivih načinov za plačevanje. Kadar kdo zahteva plačilo prek Western Uniona, takoj zasmrdi po prevari. Western Union je seveda čisto legalno podjetje, ki nudi zelo uporabno storitev, če jo znamo uporabljati - hitro pošiljanje svojcem in prijateljem denarja kamorkoli na svetu, če se ti znajdejo v stiski. Toda prav zaradi svoje hitrosti in neizpodbojnosti transakcij se Western Union često rabi v nezakonite svrhe.

FTC je ugotovil, da so kitajski imigranti uporabljali Western Union za plačevanje tihotapcem ljudi, kar so pri Western Union vedeli ali vsaj utemeljeno sumili, pa niso storili nič. Med leti 2004 in 2012 se je teh transakcij nabralo cel kup, udeleženih pa je bilo 2000 zaposlenih, ki bi bili morali prižgati rdečo luč, pa tega niso storili. Western Union poudarja, da sedaj kar 20 odstotkov vseh zaposlenih skrbi samo za zakonitost poslovanja, nezakonitih ali lažnih pa je manj kot 0,1 odstotka transakcij.