Facebook bo ponujal plačila med prijatelji

Matej Huš

17. mar 2015 ob 22:14:56

Tudi Facebook se želi prebiti v rastoči trg mobilnih plačil. Za zdaj nimajo velikopoteznih načrtov, kot sta Apple Pay ali Google Wallet, temveč bodo omogočili pošiljanje denarja prijateljem, s čimer bodo v resnici bolj podobni Western Unionu kakor pa omenjenima. Storitev bo najprej zaživela v ZDA, drugod pa kasneje, v skladu z lokalnimi zakoni in stroški vzpostavljanja storitve.

Zamisel je preprosta. V Facebook vpišemo številko plačilne kartice (Visa ali MasterCard) ter jo zaklenemo z geslom. Potem lahko nanjo prejemamo nakazila prijateljev ali pa jim sami pošljemo denar. To storimo tako, da v pogovoru (Chat) kliknemo ikono z dolarskim znakom, vnesemo znesek in potrdimo plačilo. Na Applvih napravah lahko kartico zaščitimo s TouchID, torej s prstnim odtisom, povsod pa je mogoče uporabljati dvostopenjsko prijavo. V primeru sumljivih transakcij, bo Facebook postavil dodatna vprašanja pred izvedbo nakazila (podobno, kot če se zaklenete iz profila in ugibate geslo).

Facebook ni uporabil nobene obstoječe rešitve, denimo PayPalove ali kaj podobnega, temveč so svojo platformo od začetka spisali sami. Pri tem so uporabljali izkušnje s procesiranjem plačil, ki jih nedvomno imajo, saj dnevno obdelajo milijon plačil v aplikacijah za Facebook. Te potekajo sorazmerno gladko in brez večjih prevar. Facebook sicer sodeluje s PayPalom in bo še v prihodnosti, čeprav je nova storitev v bistvu konkurenca PayPalovi. Medtem ko si PayPal odtrga 30 centov in 2,9 odstotka od plačila, bo Facebookova storitev brezplačna - vsaj za zdaj. Glavna razlika je v tem, da Facebook po lastnih navedbah ne postavlja novega posla, temveč želi le izboljšati svoj Messenger.

Facebook si to lahko privošči, ker z reklamami zaslužijo dovolj, da jim ni treba ljudi odirati s provizijami. Storitve za prenos denarja so seveda že izumljene in delujejo v najrazličnejših oblikah (od Western Uniona in klasičnih bančnih nakazil do bitcoina), a Facebook se zaveda, da je konec koncev glavni dejavnik vedno enostavnost uporabe ter cena. Tu imajo v Messengerju resno zmožnost, da jim uspe.