Ryzen bo za štiri leta

Matej Huš

7. jan 2017 ob 19:44:37

Medtem ko se je Intel še donedavna šel ritem družin procesorjev tik-tak, ko so v enem taktu prešli na manjšo litografijo, v drugem pa na novo arhitekturo, bo AMD-jev novi Ryzen z nami ostal štiri leta. Ryzen, v kar se je minuli mesec uradno preimenoval Zen, je bil v razvoju štiri leta in bo vsaj toliko časa tudi rojeval nove procesorje, je na CES-u povedal AMD-jev tehnični direktor Mark Papermaster. Dejal je, da ne bo tik-tak, temveč tok-tok-tok. Tega smo pri AMD-ju v resnici že navajeni, saj je na primer serija K8 vztrajala od leta 2007 do 2010. Bulldozer je izšel leta 2011 in vztrajal s Piledriverjem, Steamrollerjem in Excavatorjem.

Ryzen prihaja v zanimivem času, saj je Intel ravno izdal svoje prve procesorje Kaby Lake. Ti so prva družina, ki se ne pokorava tempu tik-tak, saj ostajajo na preizkušeni 14-nm litografiji. Medtem ko je Kaby Lake najmanj revolucionarna družina, je AMD Ryzen zastavil na sveže, tako da naj bi bil 40 odstotkov hitrejši od predhodnika Excavatorja. Intelov trenutek šibkosti kani AMD popolnoma izkoristiti, tako da bo uradna predstavitev Ryzena pospremljena s "trdim" začetkom prodaje. To pomeni, da ne bo nobenih začetkov prodaje le na papirju ali v omejenih količinah, temveč bo takoj mogoče procesorje kupiti v lokalni trgovini.

Seveda vse navedeno ne pomeni, da bo AMD izdal Ryzen in potem štiri leta prodajal stare čipe. Kot v preteklosti, lahko tudi to pot vsako leto pričakujemo izboljšave in novosti, a vse v okviru iste tehnologije oziroma arhitekture. Vsi ti čipi (Ryzen in tudi Bristol Ridge APU) bodo sedli na podnožje AM4, ki bo podpiralo več veznih naborov.

Izvrtali so tudi nekaj specifikacij prihajajočih procesorjev. Eden izmed testnih čipov Ryzen (stepping F3) je imel osnovno frekvenco 3,6 GHz ter turbo način pri 3,9 GHz. Čipi steppinga F4 imajo turbo frekvenco 4,0 GHz, z navijanjem pa bodo verjetno zlahka šli prek 5 GHz. Vsi čipi bodo namreč odklenjeni, a bodo navijanje podpirali le vezni nabori X370, X300 in B350.