Razkrit Qualcomm Snapdragon 835

Matej Huš

4. jan 2017 ob 20:05:29

Iz Qualcomma sporočajo, da se je začela proizvodnja prihajajočega procesorja Snapdragon 835, ki smo ga najavili novembra kot prvi SoC v 10-nm arhitekturi. Ob tej priložnosti so na novinarski konferenci predstavili vse podrobnosti prihajajočega Snapdragona 835. Če smo novembra med njegove odlike, torej manjšo porabo energije, večjo zmogljivost, manjše jedro, postavili veznike ali, je Qualcomm zatrdil, da mora vmes stati beseda in. Snapdragon 835 ne bo le procesor za zmogljive pametne telefone, temveč vstopa tudi v areno navidezne resničnosti.

Ker je zgrajen v 10-nm litografiji, je čip razumljivo manjši in varčnejši. Qualcomm pravi, da ima 35 odstotkov manjšo površino in da porabi 25 odstotkov manj energije, če ga primerjamo s Snapdragonom 820. Poganja osemjedrni Kryo 280 s taktom do 2,45 GHz, ima grafiko Adreno 540 (podpora OpenGL ES 3.2, OpenCl 2.0, Vulkan, DX 12), čip X16 za gigabitni LTE (Cat 16/13, torej 1 Gb/s navzdol in 150 Mb/s navzgor), Qualcomm Hexagon 682 DSP, 802.11ad WiFi, biometrični sistem Haven (za prepoznavanje prstnih odtisov, glasu, šarenice in obraza) in podpira NFC, QuickCharge 4.0 (v petih minutah se telefon napolni za pet ur pogovorov), vse večje navigacijske sisteme (Glonass, GPS, Galileo, Beidou, QZSS) zaslone 4K in lahko obvlada kamero z 32 milijoni točk. Vse te zmogljivosti zadostujejo, da bo Snapdragon 835 uporaben tudi za navidezno resničnost.

Novi čip bo gotovo malce hitrejši od predhodnikov, a Snapdragon to pot stavi bolj na majhnost in varčnost, kakor na surovo moč. Opazne pohitritve pa so še pri grafični moči, kar je seveda nujno za navidezno in obogateno resničnost.

Prvi telefoni z novim čipom bodo na prodaj že v tem polletju. Qualcommova največja konkurenta sta Apple s čipi A in Samsung z Exynosom, preostanek pa v veliki večini obvladujejo Qualcommovi čipi v eni izmed stotin izvedb (res za Snapdragon 820 je dobrih 200 dizajnov). Prva, ki bosta uporabljala čipe 835, bosta izdelovalec nastavkov za navidezno resničnost ODG in Mattel Aristotle. Zagotovo ima Qualcomm že številne pogodbe tudi z izdelovalci pametnih telefonov, a jih bodo bržkone razkrili prihodnji mesec na MWC-ju v Barceloni. Qualcomm ima na primer tudi partnerstvo s Volkswagnom za modele 2018 in 2019!