Modri zaslon smrti dobil zelenega brata

Matej Huš

29. dec 2016 ob 20:40:34

Preizkuševalci novih Microsoftovih verzij operacijskega sistema Windows so presenečeno opazili, da najnovejša preizkusna verzija Windows nima več zloglasnega modrega zaslona (BSOD). Žal se ga nismo otresli, temveč so ga v Redmondu le prebarvali na zeleno. Razloga, zakaj prav na zeleno, niso razkrili, je pa poteza logična.

Po internetu kroži precej testnih in razvijalskih verzij Windows, ki niso namenjene končnim uporabnikom, zato so seveda manj stabilne in se pogosteje rušijo. Rezultat so številni modri zasloni smrti, ki so jih ljudje tudi precej radi lepili po forumih. Microsoft se je za spremembo barve v teh verzijah bržkone odločil zato, da bo od daleč jasno, ali se je napaka zgodila v produkcijski verziji (modri zaslon) ali v kakšni preizkuševalski (zeleni zaslon). To bo pomagalo tudi pri triaži.

Zeleni zaslon smrti je prva prinesla verzija 14997, ki je na internet pobegnila ta teden. Gre za verzijo, ki jo Microsoft testira zgolj interno (Development Branch) in ni namenjena niti uradnim preizkuševalcem (Windows Insider Program) - slednji imajo dostop do verzije 14986. V verziji 14997, ki jo lahko najdete na internetu, a je težko ugotoviti, katera verzija je neoporečna, katera pa ima primešan kak malware, je moč videti nekaj novosti, ki jih bo prinesla nadgradnja Windows 10 Redstone. V novi verziji najdemo boljše upravljanje zavihkov v brskalniku Edge (Tab Expansion, Save Tabs, Set Tabs Aside), dodelano aplikacijo Settings, možnost zbiranja ploščic v skupine (Group Tiles) v meniju Start, možnost Blue Light za prijaznejše barve zaslona ponoči in še nekaj malenkosti.

Naslednja verzija v okviru programa Windows Insider bo izšla januarja.