Božični teden: Apple pred Samsungom, phableti čedalje popularnejši

Matej Huš

28. dec 2016 ob 14:21:49

Analitiki v podjetju Flurry, ki sodi pod Yahoo, so pogledali, katere pametne naprave so v božičnem tednu množično priskakljale na omrežja. Na Zahodu so namreč pametni telefoni in tablice priljubljena božična darila, med katerimi ima Apple še vedno nesporen primat, a se prednost počasi taja.

Kar 44 odstotkov vseh novih naprav, ki so svoje življenje začele ta teden, je pripadalo Applu. Na drugem mestu je Samsung z 21 odstotki, sledijo pa Huawei (3 odstotki) in pri 2 odstotkih poravnani LG, Amazon, Oppo, Xiaomi in Motorola. Applova prednost je res impresivna, a se počasi zmanjšuje. Leta 2014 je imel Apple v enakem časovnem obdobju kar 51,3-odstotni delež, lani 49,1-odstotnega, letos pa 44-odstotnega. Samsung je po drugi strani v tem času splezal s 17,7 odstotkov (2014) prek 19,8 (2015) na 21 odstotkov - pa bi bila številka gotovo še večja, če ga ne bi hudo polomili z Galaxy Note7.

Zanimiv je tudi pogled na razčlembo po velikosti pametnih naprav. Srednje veliki pametni telefoni so še vedno najpopularnejše naprave (45 odstotkov), a se njihov delež vsako leto nekoliko zmanjša. Enako velja za majhne in velike tablice. Vse te odstotke pridobivajo križanci med telefoni in tablicami (phablet), ki so letos predstavljali 37 odstotkov in bodo prihodnje leto verjetno že najpopularnejša oblika prenosnih pametnih naprav.