Pirhi tudi v pametnih avtomobilih

Matej Huš

27. dec 2016 ob 13:16:39

Avtomobili postajajo čedalje pametnejši in čedalje bolj podobni računalnikom, kar vključuje tudi pirhe (easter eggs). Gre za skrito funkcionalnost v programski opremi, do katere lahko pridemo le s posebnimi ukazi, in sega od preprostih slik ter seznamov programerjev do simulatorjev letenja v Excelu 97. Svoj čas so bili pirhi zelo priljubljeni, dandanes pa zaradi strožjega nadzora koda, h kateremu so botrovali tudi čedalje domiselnejši virusi, pirhov ne najdemo več tako pogosto. Razen v Tesli. Nova posodobitev programske opreme za Teslo Model X in Model S prinaša v avtomobile dva nova pirha.

Če v Tesli Model X na kontrolnem zaslonu pet sekund pritiskamo na logotip, potem pa vnesemo kodo holiday ali modelxmas, aktiviramo disko sekvenco (original). Ko avtomobil parkiramo in zaklenemo, vozilo zaigra glasbo in uprizori šov luči in vrat, ki utripajo oziroma se premikajo po taktu. Drugo skrivnost pa najdemo tudi v Modelu S, če kot kodo vnesemo mars. V tem primeru navigacijski sistem prikaže površino Rdečega planeta, avtomobilom pa med vožnjo navidezno res potuje po Marsu kakor rover.

Obe skrivni funkcionalnosti sta prisotni šele v najnovejši posodobitvi, ki jo moramo namestiti pred aktivacijo. Zadnja pirha nista prva, ki ju je Tesla vgradila v svoja vozila. Videli smo že skeče iz Saturday Night Live in tudi aluzije na Jamesa Bonda. Z njimi Tesla doseže več ciljev: lastnike avtomobilov prepriča v nadgradnjo, svoje programerje zabava, hkrati pa celemu svetu kaže, kako kul je. Moderni avtomobili bodo torej bolj podobni računalnikom kakor lokomotivam. Čas je že bil.