Iz Tesle: vpoklic X, prenova S, napoved 3

Matej Huš

14. apr 2016 ob 07:50:04

Medtem ko se Tesla ubada z nepričakovanim zanimanjem za napovedan novi model Tesla Model 3 z osnovno ceno 35.000 dolarjev, za katerega so v nekaj dneh prejeli 325.000 resnih prednaročil (z aro 1000 dolarjev), morajo reševati tudi problem starejšega Modela X, ki gre na vpoklic. Zaradi nevarnih zadnjih sedežev v tretji vrsti bo približno 2700 vozil moralo na izredni servis. Testiranje je pokazalo, da lahko zaradi slabih tečajev ob trku zadnji sedeži zletijo iz svojega položaja in resno poškodujejo potnike v vozilu. To ni prvi vpoklic Teslinih vozil, saj so že lani vpoklicali 90.000 Modelov S zaradi težav z varnostnim pasom, pogosti pa so tudi pri ostalih proizvajalcih.

Vseeno smo v zadnjih dneh pozornejši na Teslo, saj Model 3 napoveduje, da bo postal prvi električni avtomobil z resnično široko uporabo. Z znosno ceno in solidnim dometom (350 kilometrov) ima vse možnosti, da to postane. Zanimanje javnosti je ogromno, potencialni kupci pa so Tesli prinesli 325 milijonov dolarjev samo v vplačanih arah, pa čeprav se proizvodnja sploh še ni začela. Prve primerke pričakujemo konec leta 2017, množično proizvodnjo pa še leto pozneje. Avtomobil bo imel električni pogon na zadnja kolesa (ali vse štiri), superhitro polnjenje in koeficient zračnega upora 0,21.

Medtem pa je nekaj novosti dobil tudi Model S, med katerimi je tudi filter HEPA, ki ga Model X že ima. Ta prečiščuje zrak v kabini in drži rahel nadtlak, ki preprečuje vdor nefiltriranega zraka. Druge novosti so prilagodljivi LED-žarometi in nekoliko prenovljena maska, možnost polnjenja z 48 A (prej do 40 A), a pričakovane 100-kWh baterije ni (ostaja 90 kWh).