ZDA bodo za izdajo vizumov zahtevale informacije o vseh profilih na družbenih omrežjih

Matej Huš

3. jun 2019 ob 17:54:08

ZDA bodo odslej od vseh prosilcev za vizum za vstop v državo zahtevale, da v vlogi navedejo podatke o računih na vseh družabnih omrežjih (Twitter, Instagram, Facebook, YouTube in druga), ki so jih uporabljali v zadnjih petih letih. Sprememba je začela veljati v petek in se nanaša na vse prosilce za vizume, razen posebnih vrst diplomatskih in službenih vizumov. Slovenski državljani lahko na krajša turistična in poslovna potovanja (do 90 dni) v ZDA potujejo brez vizuma, potrebna je le registracija v sistemu ESTA.

Ameriško zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost zapisalo, da nenehno iščejo mehanizme, ki bi izboljšali postopke preverjanja, ki so potrebni za zaščito ameriških državljanov, hkrati pa podpirajo zakonita potovanja v ZDA. Državo vsako leto obišče približno 15 milijonov ljudi, ki za vstop potrebujejo vizume. Doslej so morali podatke o družabnih omrežjih razkrivati le potniki, ki so jih opredelili kot vredne posebnega pregleda. Letno jih je bilo okrog 65.000. Odslej pa bodo morali vsi razkriti profile na družbenih omrežjih, vse uporabljene telefonske številke v zadnjih petih letih, elektronske naslove, podatke o preteklem potovanju po svetu in ali je kakšen družinski član vpleten v terorizem.

Organizacije za zaščito pravic so se že oglasile s kritikami na novo politiko. Ob tem so spomnile na že stare argumente, da ni prav nobenih dokazov, da tovrstno preverjanje profilov preprečuje teroristične napade.