Slovenija na poti k članstvu v CERN-u!

Matej Huš

14. apr 2016 ob 20:17:39

Slovenija bo postala članica v CERN-u, so sporočili z vlade. CERN ima trenutno 21 držav članic, med katerimi iz EU manjkajo le Irska, Luksemburg, pribaltske države, Hrvaška in Slovenija. Ob ustanovitvi je bila članica tudi Jugoslavija, ki pa je leta 1961 izstopila. Slovenija je prve korake k članstvu naredila leta 2009, odtlej pa je postopek, tudi zaradi krčenja sredstev za znanost, miroval.

Leta 2009 je Slovenija kandidirala za članstvo v CERN-u in septembra istega leta tudi oddala vlogo za članstvo v tej organizaciji. Od tedaj se v Sloveniji ni veliko premaknilo, medtem ko je Izrael postal polnopravna članica, Srbija, Ciper, Turčija in Ukrajina pa pridružene članice. Slovenija je od CERN-a že leta 2014 dobila osnutek sporazuma o pridruženem članstvu, a je potem proces na slovenski strani zastal. Neuradno so razlog sredstva, saj članstvo v CERN-u ni zastonj, in sicer bi za Slovenijo članarina znašala nekje med enim in tremi milijoni evrov. Tega denarja ni oziroma bi ga bilo treba vzeti projektom ali, manj verjetno, programskim skupinam ARRS.

Vlada je sprejela pobudo za sklenitev sporazuma o pridruženem članstvu v CERN-u, ki je prvi korak do polnopravnega članstva. Sporazum mora potrditi odbor za zunanjo politiko v državnem zboru, podpisala pa ga bo ministrica. Po petih letih pridruženega članstva lahko Slovenija postane polnopravna članica. Članstvo v CERN-u je pomembno za razvoj znanosti, saj prinaša slovenskim znanstvenikom možnost večje vpetosti v delovanje največje raziskovalne kolaboracije na svetu, dobili pa bomo tudi dostop do izobraževalnih programov v CERN-u. Hkrati je to tudi priložnost za slovenska podjetja, saj se denar na razpisih v CERN-u deli po nacionalnem ključu, torej bodo dobila več poslov. Trenutno v CERN-u že sodelujejo nekaterih slovenski znanstveniki, članstvo pa prinaša še bistveno več sodelovanja.