Letos prestopna sekunda, Google bo ure upočasnil za vse

Matej Huš

1. dec 2016 ob 17:08:33

O prestopnih sekundah smo na naših straneh že večkrat pisali, zlasti v povezavi s preglavicami, ki jih povzročajo računalnikom. Ker ni vzorca, kdaj bodo prestopne sekunde potrebne, zanje izvemo le pol leta pred dejansko vstavitvijo v koledar, kar računalnikom povzroča nemalo težav. Google je že pred petimi leti razkril, da sami ta problem rešujejo z raztegovanjem sekund v dnevu, ko sicer nastopi prestopna sekunda. Ostali svet, ki prestopno sekundo upošteva klasično, torej s ponovljeno (ali dodatno, odvisno od zornega kota) sekundo, ima precej težav, zato bo Google sedaj poizkusil svoj postopek deliti še z ostalimi.

Prestopne sekunde so nujno zlo, ki ga prinaša človeška želja, da bi bil dan v povprečju dolg 24 ur oziroma 86400 sekund. Pred desetletji je bilo tako, ker so sekundo pač definirali kot 1/84600 del dneva. Kmalu so ugotovili, da je vrtenje Zemlje precej neenakomerno, zato se je definicija v 20. stoletju nekajkrat spremenila. Leta 1967 so postavili končno definicijo kot 9.192.631.770 nihajev atoma cezija-133 v osnovnem stanju, s čimer se je sekunda ločila od Zemlje. Ta definicija je izbrana tako, da je sekunda približno enaka kot 1/86400 del povprečne dolžine dne v letih 1750-1892. Toda ker se vrtenje Zemlje upočasnjuje, tako da je vsako stoletje dan približno poldrugo milisekundo daljši, naše ure prehitevajo Zemljo. S tem načeloma ni nič narobe, a bi to pomenilo, da bo leta Sonce leta 3000 v zenitu 15-30 minut pozneje kot danes (ne vemo!). Tega pa nočemo, podobno kot papež Gregor XIII. ni hotel, da bi bila zima maja in junija. Ni lepo.

Zato so leta 1972 izumili prestopne sekunde, ki se lahko dodajajo (ali teoretično odvzemajo) univerzalnemu (UTC) času 30. junija ali 31. decembra ob koncu dne. Z njimi poskrbijo, da je razlike med sončnim časom in UTC vedno manjša od 0,9 sekunde - to hkrati pomeni, da se atomski čas (TAI) oddaljuje od univerzalnega. Trenutno razlika znaša 36 sekund, konec leta pa bo povečala za sekundo, ker bo silvestrovo spet za sekundo daljše (v resnici bo pri nas daljši 1. januar, saj bo prestopna sekunda 0:59:60), je določil IERS.

Google bo zato letos na svojih NTP-strežnikih prestopno sekundo razmazal. Deset ur pred prestopno sekundo in deset ur po njej bodo ure na Googlovih strežnikhi tekle za 0,0014 % počasneje. To je dovolj počasi, da računalniški sistemi ne bodo imeli težav, hkrati pa bodo s tem v celoti nadoknadili prestopno sekundo. Tudi vse ostale Googlove storitve bodo uporabljale razmazani čas tisti dan.

In ker je vse staro enkrat spet novo, se spomnimo, da je Google s tem v resnici le recikliral zelo staro zamisel. Med letom 1961, ko so uvedli univerzalni koordinirani čas (UTC), in 1972, ko so uvedli prestopne sekunde, so atomske ure namerno upočasnjevali, da so ostale sinhronizirane s sončnim časom. Sedaj bo Google počel isto.