Finska bo zakonsko prepovedala termoelektrarne na premog

Matej Huš

25. nov 2016 ob 20:18:21

Finska bo verjetno postala prva država na svetu, ki bo prepovedala uporabo premoga kot energenta za pridobivanje električne energije. V državi, kjer delež premoga v proizvodnji električne energije že vrsto pada in trenutno znaša 7 odstotkov, bodo termoelektrarne zaprli do leta 2030. Finsko ministrstvo za gospodarstvo bo predlog v parlamentarno obravnavo poslalo konec meseca, o njem pa bodo glasovali prihodnje leto.

Na Finskem sicer raba obnovljivih virov energije raste, a še vedno 40 odstotkov elektrike pridobijo iz fosilnih goriv, 27 odstotkov pa iz lesne biomase. Slednja je obnovljivi vir, a okoljsko vseeno problematičen, ker pri izgorevanju nastajajo škodljivi trdni delci in različni strupeni primarni aerosoli, ki se v atmosferi potem lahko pretvorijo v druge, tudi škodljive spojine (sekundarni aerosoli). Finska želi do leta 2050 v celoti preiti na obnovljive vire energije, že do leta 2030 pa naj bi z njimi pokrivala 50 odstotkov energetskih potreb. V skandinavskem prostoru je Finska namreč trenutno grdi raček, saj je Norveška praktično stoodstotno na obnovljivih virih energije, Danska in Švedska pa uporabljata čedalje več vetrne energije.

Finska ni edina, ki napoveduje konec uporabe premoga, le najbolj odločna je pri tem in edina, ki bi uporabo premoga zakonsko prepovedala na državni ravni (na subnacionalnem nivoju je to na primer že storil Oregon, rok je leto 2035). Sicer pa je tudi Kanada napovedala podobno za leto 2030, a bo pod posebnimi pogoji še naprej dopustno obratovanje termoelektrarn, če bodo ogljično nevtralne (zajem in skladiščenje ogljikovega dioksida na izvoru). Nezavezujoče izjave o zaprtju termoelektrarn na premog v naslednjih 15 letih so dale tudi Francija, Avstrija, Nizozemska, Velika Britanija in druge. Velika Britanija bi na primer dovolila termoelektrarne, ki bi imele ničelne emisije, Danska pa ukinitev načrtuje za leto 2050.

Finska bo zaprtje termoelektrarn na premog dosegla po mehki poti. Potrebe po električni energiji bodo zmanjšali s prenovo stavb in postavitvijo pametnih omrežij. Hkrati bodo pridobili dodatno energijo iz novih jedrskih elektrarn in elektrarn na lesno biomaso. Termoelektrarne, ki proizvajajo le električno energijo (in ne tudi uporabne toplote), so že v postopku zapiranja ali imajo izdelan načrt za zaprtje. Finski energetski sektor nasprotuje zapiranju termoelektrarn in poudarja, da načrt ni izvedljiv brez odškodnin in subvencij.

V Sloveniji za zdaj ni načrtov o opustiti premoga kot energenta; nasprotno, Termoelektrarna TEŠ 6 je pomemben energetski steber.