Connect: Microsoft k Fundaciji Linux, Google k .NET-u

Matej Huš

16. nov 2016 ob 23:18:37

V New Yorku od danes poteka Microsoftova konferenca Connect(), na kateri smo slišali nekaj že znanega in izvedeli nekaj novosti. Microsoft, ki je bil do pred desetletjem zagrizen nasprotnik odprte kode, je postal platinasti partner Fundacije Linux. To ni čisto nepričakovano, saj je redmondski velikan v zadnjih letih in mesecih napravil velike korake naproti odprti kodi. Microsoft se je namreč zavedel, da trmasto vztrajanje izključno pri lastnem ekosistemu ni ne zdravo ne dobičkonosno, zato počasi migrirajo tudi v ostale svetove. Na Windows je na primer prispel bash, v Linux pa PowerShell. Odprtokoden je postal .NET, na Githubu pa je Microsoftov prispevek že sedaj največji. Platinasti člani morajo letno Fundaciji prispevati vsaj pol milijona dolarjev, kar za Microsoft seveda ne bo predstavljalo nobenega problema - bistvena je bila politična volja. Tehnično Microsoft že sedaj sodeluje pri številnih projektih Fundacije: Node.js, OpenDaylight, Open Container Initiative, R Consortium in Open API Initiative. Koristi si obeta tudi Microsoft, zlasti v sodelovanju z ostalimi partnerji.

Medtem pa se Fundaciji .NET pridružuje Google, ki bo skupaj z Microsoftom, Red Hatom, JetBrainsom, Unityjem in Samsung sedel v skupini za določanje tehničnih smernic (Technical Steering Group). Fundacijo .NET je Microsoft ustanovil predlani na konferenci Build 2014, ostali člani tehnične skupine pa so se pridružili letos spomladi. Google ima s svojim Google Cloudom seveda interes, da se .NET vede kot odprt standard. Samsung je predstavil verzijo Visual Studio Tools za Tizen in podporo .NET Core za Tizen.

Visual Studio za Mac in Visual Studio 2017 (15) smo napovedali že v ponedeljek, sedaj pa sta tudi preizkusni verziji. Sedaj smo si lahko ogledali še preizkusno verzijo (RC) Visual Studio Mobile Centra. Gre za orodje, ki olajša testiranje aplikacij za Android in iOS ter se povezuje z Githubom, v bodoče pa pričakujemo še podporo za Windows 10. Takisto smo na vpogled dobili SQL Server za Linux in Windows. SQL Server 2016 pa je dobil prvi servisni paket popravkov.