Microsoft PowerShell prihaja na Linux in druge platforme

Matej Huš

18. avg 2016 ob 21:12:47

Po platformi .NET in Chakri Microsoft odpira tudi svojo ukazno lupino oziroma skriptni jezik PowerShell. Na Githubu so že objavili izvorno kodo in alfa verzijo prevedene kode, ki deluje na CentOS, Linuxu in Mac OS X, v prihodnosti pa pričakujemo podporo še za dodatne arhitekture. PowerShell bo na voljo pod licenco MIT. Trenutno lahko spremembe in dopolnitve predlagajo (commit) le zaposleni v Microsoftu, a se bo sčasoma spremenilo. Microsoft je odločneje zakorakal v odprto kodo leta 2014, ko so začeli odpirati .NET.

Jeffrey Snover iz Microsofta pojasnjuje, da bodo sedaj lahko uporabniki, ki so navajeni delati v PowerShell in orodje dobro poznali, imeli možnost to uporabiti tudi na drugih platformah. Jedro ostaja enako na vseh platformah, nekaj funkcij (cmdlets) z Windows pa na Linuxu ne bo delovalo, zato bo treba kakšno skripto tudi malo prilagoditi. V PowerShell so integrirali tudi OpenSSH, tako da bodo lahko uporabniki izbirali med WinRM in OpenSSH.

Na Linuxu imamo seveda celo vrsto ukaznih lupin, kjer bo PowerShell le ena izmed njih. Velika prednost PowerShella pa je integracija z Operations Management Suite (OMS), ki omogoča upravljanje aplikacij na številnih platformah, denimo Azure, AWS in Google Cloud Platform.