Prihaja Visual Studio za Mac

Matej Huš

14. nov 2016 ob 22:59:48

Microsoft je kar nekoliko prekmalu razkril, da Visual Studio prihaja tudi na Mace. Bržkone kanijo to uradno storiti v sredo na konferenci Connect(), a so na svojem blogu MSDN Magazine najavo za krajši čas objavili že danes. Vmes so jo že zbrisali, a internet in Googlov predpomnilnik si zapomnita vse.

Microsoft je spoznal, da priklepanje uporabnikov na Windows ni več v nikogaršnjem interesu, ker se oblačne rešitve krepijo, in da bi se s trmastim vztrajanjem na izključno Windows ustrelil v nogo. Azure je resda popularen, a AWS je še vsaj toliko. Visual Studio za Mac, ki je v resnici Xamarin Studio, je odgovor na te izzive. Ne pozabimo, da je Microsoft letos v Windows 10 pripeljal tudi bash. Novi Visual Studio ni isti kos programske opreme kot na Windows, temveč razvijalsko okolje za razvoj C# in .NET za več platform. Z njim ne morete pisati aplikacij za Windows (oziroma jih je treba poganjati z Boot Campom oziroma v virtualki), lahko pa za Android, iOS in Mac ter strežniške v .NET Core.

Visual Studio za Windows in za Mac ne bosta povsem različna. Določene komponente bodo skupne, denimo Roslyn C# ali MSBuild. To pomeni, da bodo lahko na istem projektu sodelovali ljudje z Maci in Windows, projekt pa si bodo lahko prevedli oboji.

Končna verzija naj bi izšla v začetku prihodnjega leta, predstavili pa jo bodo bržčas že v sredo. Tedaj bodo znane tu še kakšne dodatne podrobnosti. Prav tako bo prihodnje leto izšel še 'pravi' Visual Studio 2017 za Windows.