Google zavrača evropske očitke o zlorabi prevladujočega položaja

Matej Huš

10. nov 2016 ob 19:03:14

Google se je uradno odzval na očitke Evropske komisije, da zlorablja prevladujoč tržni položaj, in jih seveda pričakovano zavrnil. Glavni pravnik in podpredsednik Kent Walker je na blogu pojasnil uraden odziv, da je Google v resnici konkurenco povečal, ne pa omejeval. Google je že aprila prejel izjavo o nasprotovanju, ki mu jo je v imenu EU poslala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Glavni očitek leti na integracijo aplikacij v Android, s katero Google izriva konkurenco.

To je le ena izmed front (glej shemo), na katerih se Google bori z EU, zato ni presenetljivo, da želijo s spravljivimi toni doseči poravnavo. Minuli teden so v Bruselj poslali uradno izjavo glede obtožb o zlorabi prevladujočega položaja na področju iskalnih storitev in oglaševanja, sedaj pa si prizadevajo urediti še težave z Androidom.

Google vztraja, da več kot 24000 naprav z Androidom več kot 1300 proizvajalcev ustvarja ogromen ekosistem, na katerem lahko evropski pisci aplikacij ponujajo svoje aplikacije uporabnikom. Ob tem se Google obregne ob Apple, ki na svojih telefonih prednaložene ponuja zgolj in samo svoje aplikacije, na telefonih z Windows 10 pa so jih od Microsofta našteli 39 od 47. Google vztraja, da sami nikogar ne silijo, da na telefonih z Androidom ponuja Googlove aplikacije. Konec koncev pa monopola sploh ne more biti, dokler obstaja iOS, sklenejo. Srž problema je seveda Play Store, ki omogoča nalaganje ostalih aplikacij in ki jo nadzoruje Google, zato lahko Google postavlja pogoje, kaj mora biti na telefonu nameščeno, da je tam tudi Play Store. Res pa je, da je Googlov ekosistem odprt in da lahko kljub Googlovim rešitvam za praktično vsako storitev uporabljamo aplikacijo drugega proizvajalce (Dropbox namesto Google Drive, Spotify namesto Google Music itd.).

Google si močno prizadeva, da bi se z EU čim ceneje poravnal. Dolgotrajnega pravnega spora si ne želi nihče (sploh ker ima sporov z EU več), ker je rezultat negotov, zagrožena kazen v višini 10 odstotkov letnega prometa pa ogromna, da ne omenjamo tudi možnosti individualnih tožb. S prejšnjim komisarjem Joaquínom Almunio skupnega jezika niso našli, morda ga uspejo s Vestagerjevo.