V EU se pripravlja preiskava Amazona

Matej Huš

16. jul 2019 ob 23:15:11

V naslednjih dneh lahko pričakujemo začetek uradne preiskave Amazona, ki jo bo uvedla evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, piše Bloomberg. Iz virov blizu Komisije je slišati, da Vestagerjeva ni zadovoljna z rezultati izsledkov preliminarnih preiskav, ki kažejo na sume nezakonitega delovanja Amazona. Naslednji korak bo zato začetek formalne preiskave.

Glavni očitek je seveda krnjenje konkurence. Amazon naj bi uporabljal podatke o nakupih, ki jih ima od svojih strank, da onemogoča manjše prodajalce na Marketplaceu. Amazon ima namreč podatke, kaj se kupuje tudi pri neodvisnih prodajalcih na njihovi platformi. Vestagerjeva mu očita, da Amazon uporablja in predeluje te podatke, da bi si zagotovil prednost, s čimer škoduje prodajalcem. Če se bo izkazalo, da Amazon res zlorablja zbrane podatke, mu grozi visoka globa in zahteva po spremembi politike.

To bo že tretjič, ko bo Evropska komisija preiskovala Amazon. Prvi dve preiskavi sta se nanašali na izogibanje plačevanja davkov in na e-knjige. Mandat Vestagerjeve se bo iztekel oktobra.