Verizon si premišljuje glede prevzema Yahooja

Matej Huš

15. okt 2016 ob 09:10:40

Medtem ko so si ob podpisu pogodbe z Verizonom oddahnili tako Yahoojevo vodstvo kot delničarji, je Verizon na drugi strani vseskozi deloval nekoliko zadržano do 4,8 milijarde dolarjev vredne kupčije. Nedavno razkriti vdor v Yahoo je zato odličen izgovor, da Verizon pritisne na Yahoo in si izpogaja znižanje nakupne cene, teoretično pa mu daje tudi možnost odstopa od pogodbe.

Pogodba o prevzemu namreč vsebuje precej standardno klavzulo, ki prevzemniku omogoča odstop od pogodbe, če bi se pojavile nepričakovane spremembe z negativnimi materialnimi posledicami za podjetje. Yahoo je minuli mesec dejal, da bi vdor utegnil imeti materialne posledice Verizonov glavni pravnik Craig Silliman pa je ta teden dejal, da ima dokazno breme sedaj Yahoo, ki mora dokazati, da te niso nastale. Verizon ima namreč utemeljene razloge, da sumi na njihov nastanek, je dodal.

Tega bržkone ne gre interpretirati kot Verizonove namere, da od prevzema odstopi. Omenjena klavzula, ki jo vsebujejo skoraj vse prevzemne pogodbe, se namreč pred sodiščem uporabi sorazmerno redko. Verizon od pogodbe ne more odstopiti samovoljno, temveč mora izpolnitev pogojev po tej klavzuli dokazovati pred sodiščem, česar si Yahoo ne želi, ker resnično hoče dobiti novega lastnika. Gre pa za zelo dober vzvod, s katerim lahko Verizon izsili znatno nižjo ceno. Špekulira se, da bi lahko popust znašal od 100 milijonov dolarjev vse do milijarde, na kar je Verizon namgnil že v začetku meseca.

Medtem je Yahoo odpovedal novinarsko konferenco, na kateri bi bil moral razkriti poslovne rezultate zadnjega četrtletja. Uradno je razlog skorajšnje dokončanje Verizonovega prevzema, neuradno pa se je Yahoo želel izogniti neprijetnim vprašanjem, s katerimi se spopada vse od razkritja zadnjih škandalov.

Druga težava, ki jo ima Yahoo, pa je vohunjenje za svojimi uporabniki, ki še vedno ni dokončno pojasnjeno. Kongres sedaj zahteva dodatna pojasnila, kdo, zakaj in na kakšen način je Yahooju naročil vohunjenje za vsemi uporabniki. Tudi tu Yahoo dolguje še precej odgovorov.