Vdorom v Yahoo ni konca, Verizon zbil ceno

Matej Huš

21. feb 2017 ob 19:13:57

Po neuradnih podatkih bo Verizon za Yahoo odštel 4,48 milijarde dolarjev, kar je 350 milijonov dolarjev manj od prvotnih načrtov. Cena se je znižala zaradi vdorov v Yahoo, za katere so izvedeli šele po oddaji prevzemne ponudbe. Sprva se je celo špekuliralo, da utegne Verizon od nakupa odstopiti, a si Yahoo očitno res močno želijo, zato so zgolj spustili ceno za sedem odstotkov. Pa čeprav vdorom ni konca.

Spomnimo, da je Yahoo lanskega septembra javno razkril, da je bil leta 2014 tarča hekerskega napada, v katerem so mu odnesli osebne podatke vsaj 500 milijonov uporabnikov. Dva meseca pozneje smo izvedeli, da je vsaj del Yahooja za vdor vedel že istega leta, pa tega niso ustrezno skomunicirali. Decembra smo izvedeli za še en vdor, in sicer so že leta 2013 hekerji odtujili osebne podatke več kot milijarde uporabnikov. Minuli teden je Yahoo svoje uporabnike spet posvaril o novem vdoru: zaradi napada s ponarejenimi piškotki so napadalci med leti 2015 in 2016 uspeli pridobiti dostop do nekaterih profilov. Prizadete uporabnike je Yahoo opozoril, ni pa znano, koliko jih je. Yahoo je prvikrat omenil ta način vdora že oktobra lani v poročilu za agencijo za trg vrednostnih papirjev, ni pa ga obešal na veliki zvon.

Vse to so razlogi, da je Verizon ponujeno ceno znižal. Za nadaljevanje prevzema pa se je odločil, ker uporabniki Yahooja kljub vdoru niso množično zapuščali in ker bi nadaljnje odlaganje otežilo njegove načrte, da se v segmentu digitalnega oglaševanja zoperstavi Googlu in Facebooku. Vseeno pa so zaradi negotovosti zahtevali diskont, ki so ga tudi dobili, pravijo neuradni viri. Verizon pa se je odpovedal možnosti, da Yahoo zaradi prikrivanja toži.