Reuters: Yahoo lani začel prebirati pošto vseh uporabnikov

Matej Huš

5. okt 2016 ob 18:16:09

Reuters poroča, da je Yahoo lani začel nadzorovati in prebirati vso elektronsko pošto, ki so jo prejeli njegovi uporabniki, ter jo selektivno posredovati FBI ali NSA. To so potrdili trije viri: dva nekdanja zaposlena v Yahooju in tretji s početjem seznanjen vir, Yahoo pa je posredoval precej medlo ne-zanikanje, saj so v odzivu zapisali zgolj, da so podjetje, ki spoštuje ameriško zakonodajo.

O tajnih odredbah, ki jih ameriške obveščevalne službe vročajo ameriškim podjetjem, smo že večkrat pisali. Formalno mora tako prestrezanje odobriti tajno sodišče, a to s tem nima prav nobenih problemov - lani je odobrilo kar vse zahtevke. Zaradi takih odredb je ugasnil na primer Lavabit. Nekoliko drugače se je na FBI-jev zahtevek, da mu odšifrira telefon iPhone 5C, odzval Apple, ki je sprožil sodni spor. Potem jim je telefon odklenil zunanji partner, tako da do spopada na sodišču ni prišlo.

Toda Yahoo je prejel zahtevo, kot je še ni bilo. Od njega naj bi bili zahtevali nadzor vse dohodne elektronske pošte vseh uporabnikov, pri čemer bi se glede na ključne besede in druge nastavitve filtriralo, katera je zanimiva za obveščevalne agencije. Takšna zahteva je nesorazmerna, zato bi se Yahoo bil pritožil. Prav tako bi lahko bil ugovarjal, da povzroča nesorazmerne stroške, pa tega ni storil. Ni še jasno, katere in koliko podatkov so dejansko posredovali, glede na medlo zanikanje pa lahko sklepamo, da zgodba ni izmišljena.

V Googlu in Microsoftu so dejali, da takšnega zahtevka niso dobili. So pa dodali, da bi se mu uprli na vse dovoljene načine. Yahoo se mu ni, zato je Alex Stamos, ki je bil do lani vodja informacijske varnosti, odstopil in presedlal k Facebooku.