Kratka sporočila (prek RCS) v Androidu dobila šifriranje

Matej Huš

17. jun 2021 ob 08:11:04

Google je v aplikacijo Google Messages, ki je privzeta aplikacija za pošiljanje in prejemanje kratkih sporočil (SMS) na androidnih telefonih, dodal možnost šifriranja sporočil od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end). Funkcionalnost so preizkušali že nekaj mesecev, sedaj pa je na voljo vsem. Vseeno pa nekaj omejitev ostaja.

Šifriranje bo seveda delovala le, če oba sodelujoča v pogovoru uporabljata Google Messages, če imata vključen protokol RCS in če se pogovarjata sama (skupinski pogovori odpadejo). RCS je nadgradnja protokola za SMS iz leta 2008, ki prinaša deljenje lokacije, potrdilo o odprtju, vidnost tipkanja itd. Odkar prenos podatkov ni več omejitev, kratka sporočila pa so marsikod neomejena dobrina, sta tudi razvoj in implementacija RCS malo zastala. Google je praktično edini večji igralec, ki se še ukvarja z RCS in od leta 2019 uvajajo lasten sistem, ki ni odvisen od operaterja.

V Google Messages je šifriranje izvedeno po protokolu Signal, ki ga uporabljajo tudi WhatsApp, Facebook Messenger in aplikacija Signal. Kljub šifriranju je sporočila še vedno moč brati tudi v brskalniku z uporabo aplikacije Google Messages, saj komunicira z našim telefonom, ki posreduje šifrirana sporočila (in ne s kakšnim oblakom).