Microsoft ukinil pametne trakove Band

Matej Huš

4. okt 2016 ob 18:07:23

Pred dvema letoma so v Microsoftu predstavili pametni trak Band za spremljanje informacij o vadbi, lani so Nokiino pametno uro ukinili prav zaradi traku Band, ker dveh podobnih izdelkov nima smisla imeti. Sedaj ne bodo imeli niti enega, ker se Band poslavlja, naslednika pa ne bo. Microsoft je uradno potrdil, da ukinjajo Band 2, zelo verjetno pa je tudi, da Banda 3 ne bo. Umaknili so tudi razvijalski komplet (SDK) za Band. To ni tako presenetljivo, saj so ekipo za razvoj programske opreme za povezavo Banda z Windows 10 ukinili že pred meseci.

Skratka, znamke Band je za dlje časa nepreklicno konec. To pa naj ne bi pomenilo, da je Microsoft obupal nad pametnimi napravami, ki jih nosimo (wearables). Kot pravijo, še vedno ostaja storitev Microsoft Health, s katero želi Microsoft pokrivati vse tovrstne naprave, ne glede na proizvajalca in operacijski sistem. Hkrati so spremenili imena aplikacij Health v Band, kar kaže, da bo Band odslej res pomenil nekaj drugega.

Band 2 ni nikoli res zaživel, saj ga uporabniki niso ravno množično kupovali, pa še precej pripomb na njegovo zanesljivost smo slišali. Morda vse skupaj pomeni, da se bo Microsoft vrnil k risalni mizi in pripravi novo napravo, ki bi morebiti lahko izšla v družini Surface (Phone). Druga možnost pa je, da se bodo v celoti posvetili programski opremi in storitvam, ki bodo delovale na vseh pametnih trakovih in zapestnicah neodvisno od proizvajalca.