Pametni trak Microsoft Band

Matej Huš

30. okt 2014 ob 10:09:23

Microsoft se je na področje pametnih naprav, ki jih nosimo na sebi, podal s pametnim trakom, ki zbira statistiko o vadbi. Microsoft Band ni pametni telefon in ni pametna ura, a ima obilico senzorjev, ki analizirajo zdravstveno stanje nosilca.

Band ima naslednje senzorje: optični merilnik srčnega utripa, pospeškomer v vseh treh dimenzijah, žiroskop, GPS, termometer za temperaturo kože, konduktometer za prevodnost kože, merilnika vidne in UV-svetlobe ter mikrofon. Naprava najbolje deluje, ko je povezana s pametnim telefonom prek Bluetootha, pri čemer omejitev glede na znamko ni (Windows Phone 8.1, iOS 7.1, Android 4.3 in novejši). Seveda pa je za uporabo nekaterih naprednih funkcij (recimo glasovnega krmiljenja prek Cortane) nujen Windows Phone.

Tedaj Band na 1,4 palca velikem zaslonu z ločljivostjo 320 x 106 prikaže podatke o dohodnih klicih in prejetih sporočilih, dogajanje na družabnih omrežjih, vreme, borzne informacije itd. Ni pa povezava nujna za vadbo, saj vgrajeni GPS poskrbi, da Band deluje tudi, če telefona nimamo s seboj.

Deset senzorjev porablja precej energije, a je Microsoft iz dveh baterij s kapaciteto 100 mAh uspel iztisniti 48 ur avtonomije (brez GPS, ki je najpožrešnejši senzor in čas delovanja skrajša!). Čas polnjenja znaša poldrugo uro in že smo pripravljeni na nov krog.

Band stane 200 dolarjev. S preračunavanjem v evre se niti ne trudite, ker bo od danes do nadaljnjega na prodaj izključno v ZDA.