Podlih osem in Povratnik že ušla na internet

Matej Huš

25. dec 2015 ob 21:10:51

Težko pričakovan filma Quentina Tarantina Podlih osem (Hateful Eight) pride v slovenske kinematografe 7. januarja, v ZDA pa je začel igrati danes. Običajno je, da na splet sorazmerno hitro pricurljajo tako ali drugače posnete verzije s slabo kakovostjo slike in obupnim zvokom, a to pot je drugače. Že sredi tedna se je namreč na internetu znašel screener zelo dobre kvalitete. Enako se je zgodilo tudi s Povratnikom (The Revenant), ki sta oba glavna kandidate za februarske oskarje.

S tem se ponavlja že stara zgodba, da do konca januarja na internet uide velika večina filmov, ki se potegujejo za te prestižne nagrade. Običajno na internet spolzijo kar članom ocenjevalnih odborov, ki vnaprej dobijo zgoščenke s filmom. A redko so na internetu še pred uradno premiero, kar je letos brez dvoma silno razjarilo Quentina Tarantina (predpremiera je sicer bila že v začetku meseca). Prav tako so na internet pobegnili Rojstvo legende (Creed), Straight Outta Compton - Zgodba o N.W.A. in številni drugi.

Podlih osem in Povratnik že podirata rekorde. Že lanskega januarja pa je na internet ušel scenarij za Podlih osem, kar je Tarantina tako razjezilo, da je vložil tožbo zoper Gawker Media, kjer so na blogu Defamer objavili povezavo do scenarija. Tarantino je maja tožbo umaknil. Sprva je nameraval kar odpovedati film, kasneje pa se je odločil, da scenarij predela.

Znano pa je, od kod je se vzela kopija filma, ki kroži po internetu. Gre za verzijo, ki so jo poslali izvršnemu direktorju Alcon Entertainmenta Andrewu Kosovu. Prevzela jo je tajnica, Kosove pa trdi, da DVD-ja nikoli ni dobil v roke. Nekdo ga je in ta nekdo ga je poslal v splet. Primer preiskuje FBI, za zdaj pa kaže, da krivec ni Kosove, temveč je nekdo drug prestregel njegov paket in film prenesel.