Dobili smo otroka treh bioloških staršev

Matej Huš

28. sep 2016 ob 13:19:51

Dočakali smo še en zelo pomemben preboj v razvoju biotehnologije, saj se je rodil prvi otrok, ki ima tri biološke starše. Sedaj že petmesečen fantek (rojen 6. aprila 2016) se je rodil materi iz Jordanije, ki ima gen za Leighov sindrom. To je redka dedna bolezen, ki je posledica mutacij v mitohondrijski DNK ali jedrni DNK, odvisno od tipa bolezni. Da fantek ne bi podedoval genov za omenjeno bolezen, so uporabili jajčece darovalke.

Čeprav se naslov bere zlovešče, otrok v resnici ne bo nič kaj drugačen od po naravni poti spočetih. Ljudje dedne informacije nosimo v DNK, katere več kot 99 odstotkov ždi v celičnem jedru. V vseh celicah (razen spolnih) je enaka, in sicer je razdeljena v 23 parov kromosomov. Potomci dobijo po en komplet 22 kromosomov od vsakega izmed staršev, medtem ko en kromosom X podedujejo od matere, drugega (X ali Y), ki določa spol, pa od očeta.

Potem pa so tu še mitohondriji - celični organeli, ki skrbijo za proizvodnjo energije iz hrane v celicah. Mitohondriji pretvarjajo glukozo, aminokisline in maščobne kisline v molekulo ATP, ki je univerzalni prenašalec in neposredni vir energije v celicah. Mitohondriji so zelo zanimivi celični organeli, ki so evolucijsko verjetno nastali tako, da je pracelica pogoltnila neko drugo celico, a je ni prebavila, temveč sta nekako obstali v simbiozi. Ne glede na dejanski izvor mitohondrijev pa je neizpodbitno dejstvo, da imajo mitohondriji svoj DNK. Gre za kratek odsek DNK, ki kodira za vsega 37 genov (16569 baznih parov). Ta DNK se deduje izključno po materini strani.

Otrok s tremi starši ima torej v resnici dva normalna starša, le mitohondrijska DNK je od darovalke jajčeca (preberite tudi, kako se podobna tehnologija uporablja pri raziskavah človeško-živalskih hibridov). V Veliki Britaniji je ena vrsta takega posega dovoljena, a za starša, ki sta muslimanske vere, ni bil sprejemljiv. Pri njem bi z očetovo spermo oplodili jajčece matere in darovalke, potem pa bi jedro v jajčecu darovalke odstranili in ga nadomestili z jedrom iz oplojenega materinega jajčeca. Ta postopek za par ni bil sprejemljiv, ker s tem eno oplojeno jajčece uničimo. Zato so uporabili drugi postopek: jedro iz materine celice so prenesli v darovalkino jajčece, potem pa so ga šele oplodili. Od petih tako nastalih zarodkov se je normalno razvijal eden, iz katerega se je sedaj razvil zdrav fantek. Starša sta v ZDA, a so postopek zaradi pravnih težav izvedli v Mehiki, saj v ZDA ni dovoljen.

Starša sta iz Jordanije in sta več kot 20 let poizkušala zanositi, a se je sprva vsaka nosečnost končala s spontanim splavom. Leta 2005 se jima je rodila hči, ki je imela Leighov sindrom in je umrla pri starosti šest let. Njun drugi otrok je imel isto bolezen in je umrl po osmih mesecih.