Uber v Pittsburghu začel testirati samovozeči taksi

Matej Huš

14. sep 2016 ob 18:45:36

Prvi so avtonomne taksije sicer dobili v Singapurju, a tudi Uber je držal obljubo in v ZDA pripeljal samovozeče taksije. Pilotni preizkus se bo izvajal v Pittsburghu, kjer je od danes možnost, da uporabnike aplikacije Uber pobere vozilo brez voznika.

Začetki so sramežljivi, saj bodo takšna le štiri vozila, pa še ta bodo imela spredaj dva človeka (nadomestni voznik in inženir), ki bosta lahko kadarkoli prevzela nadzor nad vozilom, če bi šlo kaj narobe. Prve preizkusne vožnje so za novinarje opravili že včeraj in vsi družno hvalijo vožnjo Uberjevih vozil, ki je bila gladka, tekoča in predvsem pravila. Gre za štiri modele Ford Fusion, ki imajo 3D-kamere, GPS in lidar, da zaznavajo svoj položaj v svetu in svojo okolico. Med preizkusom je nadomestni voznik sicer nekajkrat prevzel nadzor, da je vozilo ustavilo pred prehodom za pešce, pravilno peljalo skozi delo na cesti in enkrat zavilo levo v križišču. Inženir na sopotnikovem sedežu je enkrat avto tudi malo pospešil, da ni vozil prepočasi.

Vse to so razumne porodne težave, a še vedno velja, da so vozila veliko večino časa vozila sama. V Uberju pojasnjujejo, da je Pittsburgh (za zdaj vozijo le po delu mesta) odlično mesto za preverjanje zmogljivosti nove tehnologije. Vsebuje ozke ulice, tunele, mostove, vse letne čase - skratka skorajda vse, na kar lahko voznik v mestu naleti. Hkrati ima Uber v Pittsburghu pomemben razvojni center, sej je tam Carneige Mellon University. A še vedno poudarimo - gre za pilotni projekt, ki je še precej daleč do tega, da bi taksije nadomestila avtonomna vozila. Čez šest mesecev bo spredaj namesto dveh ljudi samo en, šele kasneje pa ga bo nadomestil center za oddaljeno krmiljenje.