Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Matej Huš

8. sep 2016 ob 18:24:37

Na včerajšnjem Applovem dogodku je bilo skorajda vse posvečeno novemu iPhonu, a to ne pomeni, da novosti ne bo tudi na "pravih" računalnikih. Apple je skorajda istočasno na svojih spletnih straneh objavil tudi, da bodo 20. septembra izdali končno verzijo prihajajočega operacijskega sistema macOS Sierra, ki bo za vse lastnike dosedanjih verzij brezplačna.

Če se ime bere nekoliko nenavadno, je razlog v spremenjeni shemi poimenovanja. Apple s to verzijo ukinja poimenovanje Mac OS X in prehaja na macOS, da bo ime bolj v skladu z že uveljavljenima watchOS in tvOS. In tako bomo namesto Mac OS X 10.12 dobili macOS Sierra.

Glavne novosti bodo prihod Siri na namizne naprave, univerzalno odložišče (kopiranje med napravami z iOS in macOS), Apple Pay, samodejni odklep ob približanju Apple Watch, Optimized Storage za samodejno prenašanje manj pogosto uporabljeni datotek v iCloud in nov datotečni sistem APFS. V bistvu gre za novosti, ki jih je Apple najavil že junija in se do danes niso bistveno spremenile.

Apple je potrdil, da bo mogoče nov operacijski sistem namestiti na naslednje naprave MacBook (od 2009 naprej), iMac (2009-), MacBook Air (2010-), MacBook Pro (2010-), Mac Mini (2010-) in Mac Pro (2010-). Seveda bo za uporabo vseh funkcij treba imeti tudi kaj novejšega; na primer za odklep z Apple Watch poleg ure še podporo za 802.11ac, ki so jo maci dobili leta 2013.