Apple je spet ravno dovolj izboljšal iPhone

Matjaž Ropret

7. sep 2016 ob 22:39:09

Predstavljen je iPhone 7, kot pričakovano brez izhoda za slušalke in z nekateri drugimi novostmi, na pogled pa zelo podoben prejšnjim dvem. Apple tokrat po dveh letih ni zamenjal dizajna, samo malo ga je dodelan in vsaj ena barva je popolnoma nova. Plastični trakovi, ki prepuščajo antenski signal so pomaknjeni proti robu ohišja, prehodi med steklom na sprednji strani in aluminijem pa so bolj gladki. Končno je tudi iPhone vodotesen in sicer po standardu IP67, kar je za oznako slabše kot Samsungove "galaksije". Tipka pod zaslonom ni več fizična, ampak je na pritisk občutljiva površina, kot denimo sledilna ploščica pri novejših prenosnikih macbook.

Analogni izhod za slušalke je pri jabolčnem telefonu zgodovina (no, ima ga še SE). Zvok gre v slušalke čez priključek lightning, namesto vtiča 3,5 mm pa ima sedmica drugi zvočnik. Apple bo za običajne slušalke prilagal prilagojevalnik, v škatli pa bodo nove za lightning. Poleg tega so predstavili še povsem brezžične slušalke AirPods, ki uporabljajo svoj protokol za prenos zvoka.

Povsem nov je fotoaparat pri večjem plusu, ki je dvojen. Podobno kot pri LG-ju G5 ali Huaweiju P9. Vgrajeni sta dve tipali z 12 milijoni točk, objektiva pa imata različni goriščnici. Eden klasičnih 28 mm, drugi 60 mm, kar omogoča optično približavo motivu. Manjši iPhone 7 ima samo eno tipalo, ki pa je tudi prenovljeno, objektiv ima največjo zaslonko f/1,8 in sveteče diode za bliskavico so zdaj štiri. Prednji fotoaparat ima po novem 7 milijonov točk. Telefon poganja nov procesor A10 Fusion. Seveda je hitrejši od lanskega, tako glede procesorske moči, kot tudi grafičnih zmogljivosti. Ima štiri jedra, naenkrat delujeta dve, lahko hitrejši, lahko počasnejši. In še, Apple je končno pokopal različico s 16 GB vgrajenega prostora za podatke. Nove variante so 32, 128 in 256 GB. Cene se bodo v ZDA začele pri 649 dolarjih (brez davka), v Nemčiji pri 759 evrih, v Sloveniji pa predvidoma pri 800 evrih. Najdražji iPhone 7 plus 256 GB bo stal več kot 1100 evrov.

Apple je prenovil tudi uro Apple Watch, ki je prav tako na videz enaka. Ima pa GPS, dvojedrni procesor, svetlejši zaslon in odpornost do globine 50 metrov. Ameriška vstopna cena bo 369 dolarjev. V prodaji ostaja tudi lanski model z novim procesorjem in nižjo ceno – 269 dolarjev.