Po malinah še čebula: Onion Omega2

Matej Huš

16. avg 2016 ob 23:12:02

Z Raspberry Pi se je začela doba majhnih in poceni kartičnih računalnikov, ki so hitro osvojili srca entuziastov po celem svetu. Če je Raspberry Pi velik kot kreditna kartica, potem je konkurent Onion Omega2 še manjši. Podobno kot Raspberry Pi Zero bo stal pet dolarjev in je namenjen ljudem, ki ga želijo uporabiti kot krmilno srce za najrazličnejše domače in polprofesionalne projekte. Medtem ko je Raspberry Pi Zero zmogljivejši, če gledamo surovo moč, in podpira HDMI, ima Omega2 vgrajen Wi-Fi.

Onion Omega2 sestavlja procesor s frekvenco 580 MHz, 64 MB pomnilnika, 16 MB prostora za trajno shranjevanje in vgrajen 802.11 b/g/n/ Wi-Fi, česar številni sorodni minimalneži nimajo. Omega2 je klasični računalnik za Linux (Arduino), ki je namenjen uporabi v različnih projektih s področja strojne opreme, ki jih lahko krmilimo z visokonivojskim programskim jezikom in znanimi orodji. Onion Omega2 je modularen, zato mu lahko dodamo, kar manjka, denimo GPS ali Bluetooth. Zanimiva funkcija je Onion Cloud, ki omogoča nadzor prek interneta.

Na Kickstarterju zbirajo prispevke po pet dolarjev za osnovni model, medtem ko za devet dolarjev dobimo model z dvakrat več pomnilnika, kapaciteto in režo microSD. Za različne večje zneske ponujajo še kup dodatne opreme. Želenih 15.000 so presegli že za več kot dvajsetkrat, torej bo računalnik novembra res izšel.

Mimogrede, ime Omega2 namiguje, da nekje obstaja tudi prva verzija. In res, ista ekipa je že lani razvila prvo Omego. Druga verzija je samostojnejša in zmogljivejša.