SpaceX petič uspešno vrnil raketo, pripravlja prvi ponovni let

Matej Huš

18. jul 2016 ob 23:32:42

SpaceX je uspel ponovno uspešno vrniti prvostopenjsko raketo na Zemljo, kar jim je doslej uspelo že petkrat: trikrat na plavajoči ploščadi in sedaj tudi drugič na kopnem. S tem so pokazali, da je tudi vračanje na kopno že domala rutinsko, kar je pomemben dosežek. A pred SpaceX je še en velik korak - kakšno izmed teh raket bo treba še vdrugo poslati v vesolje, da vidimo, ali so resnično sposobne še enega leta. SpaceX kani to storiti še letos. Že aprila so napovedovali, da bo to junija, pa se je malo zavleklo. Jeseni pa naj bi šlo zares.

Z najnovejšo izstrelitvijo je SpaceX postavil dva svoja rekorda. Poleg drugega povratka rakete na kopno so namreč uspešno izstrelili sedem misij v letu 2016, kar je največ doslej. To je zelo pomembno, ker ima SpaceX težave z realizacijo pogodbenih obvez. Lani so uspešno izvedli le šest izstrelitev Falcon, naročenih pa so imeli 12. Pot jim je prekrižala nesreča lanskega junija, zaradi česar so bili potem Falconi nekaj mesecev prizemljeni. Prav tako so leta 2014 izstrelili le šest misij Falcon, načrtovali pa so jih 10. Za letos kaže bolje, kar je zelo pomembno, saj nizka cena izstrelitve ne pomeni nič, če SpaceX ni sposoben slediti povpraševanju.

To pot je SpaceX na Mednarodno vesoljsko postajo poslal zaloge in nekaj novih eksperimentov ter strojne opreme (IDA). Prvi IDA (international docking adaptor) so poslali tja že lani, pa ga je v tisti nesrečni misiji razneslo.

SpaceX pa se bliža ponovni uporabi raket, kar konkurent Blue Origin že uspešno počne od začetka tega leta. Je pa res, da Blue Origin leti v nizko orbito, SpaceX pa v vesolje. SpaceX se je odločil, da bodo za prvi ponovni let uporabili jedro F9-023, ki je bil del odprave CRS-8 letošnjega aprila. Gre za drugi uspešni pristanek, razlogov pa je več. Elon Musk želi prvo vrnjeno raketo ohraniti kot muzejski primerek. Hkrati je F9-023 pristal na ploščadi in je imel med vsemi najlepšo trajektorijo, torej najmanjše sile in pojemke, torej je v najboljšem stanju.