Prihaja PlayStation 5 Pro

Matej Huš

10. sep 2024 ob 22:54:57

Sony je po letu dni govoric vendarle napovedal novo igralno konzolo PlayStation 5 Pro, ki ima v primerjavi s predhodnico več prostora za igre, boljše zmogljivosti in nudi ustrezno višje hitrosti, denimo 28 odstotkov hitrejšega pomnilnika. Višje ločljivosti bo možno dosegati tako zaradi zmogljivejšega grafičnega procesorja - ki ima 67 odstotkov več računskih enot - kot tudi umetne inteligence, ki bo sliko risala z več detajli (upscaling).

Nova konzola ne bo poceni, saj nas bo olajšal za 700 evrov. To ni malo, zato od nje upravičeno pričakujemo veliko. Poleg 2 TB prostora bodo igre lahko tekle v ločljivosti 8K ali VRR, a ne vse. Vendarle bo zaradi zmogljivejše strojne opreme več iger zmoglo 60 sličic na sekundo v dostojnih ločljivostih.

Že PlayStation 5 je prinesel tehnologijo ray tracing, novinec pa jo še nadgrajuje v advanced ray tracing. S tem bo izris odbojev in loma svetlobe vernejši, torej bodo prizori z ogledali, okni, vodo in podobnim boljši, zato bodo bržčas tudi pogostejši. Druga pomembna novost je PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution), ki omogoča dvih ločljivosti z umetno inteligenco, torej nekakšen pametnejši upscaling, česar konkurenca še nima.

Konzola bo naprodaj od 7. novembra in bo večinoma združljiva tudi z igrami prejšnjih dveh inačic.