Pokemon Go je obnorel svet

Matej Huš

14. jul 2016 ob 00:48:04

Kar športnim pedagogom in staršem ni uspelo v desetletjih, je Nintendo storil v 48 urah. Njihova igra Pokemon Go, ki se dogaja v virtualno obogateni resničnosti, je obnorela mlado in staro ter marsikoga prepričala, da je razmigal svoje kosti in se podal čez drn in strn. Igra, za katero so dobili navdih v Googlovi prvoaprilski potegavščini, ki jo je Niantic vzel resno, je čez noč postala velika uspešnica.

Franšiza Pokemon obstaja že od 90. let, gre pa za iskanje prikupnih zverinic, poimenovanih Pokemon, ki se potem tudi bojujejo med seboj. Cilj je zelo preprost - zbrati vse zverinice. Igra Pokemon Go se za razliko od ostalih verzij ne igra na Nintendovih ročnih konzolah v navideznem svetu, temveč na mobilnih napravah v realnem svetu. Glede na našo lokacijo, ki jo ugotovi prek GPS-a, se pojavljajo Pokemoni, ki jih zbiramo. To pomeni, da je treba hoditi po resničnem svetu. Treba je iti ven. Osnovna ideja je torej zelo preprosta, igra pa je postala velika uspešnica, ker prinaša nekaj novega - obogateno resničnost, in ker je zastonj (Nintendo služi z nakupi v igri, če si zaželimo kakšne dodatne elemente).

Kako velika uspešnica je postal Pokemon Go, priča delniški trg. Delnice Nintenda so po splavitvi igre pridobile 13 odstotkov, naslednji dan pa še četrtino. Danes je podjetje kar 50 odstotkov dražje kot pred izidom igre. Nintendo je namreč poleg Googla in Pokemona večinski lastnik Niantica.

Pokemon Go še ni na voljo v čisto vseh državah, tako da ga v Sloveniji uradno še ni moč dobiti. Kdor si ga res želi, si ga lahko na Android naloži neposredno.

Igra je že povzročila številne zaplete, saj se morajo igralcev otepati muzeji in pokopališča, igralce pa najdemo potepati se v cerkvah, mošejah in drugih svetih krajih, nezaželene obiskovalce na svojih zemljiščih pa prijavljajo tudi povsem običajni ljudje na svojih dvoriščih. Prav tako so igro nekateri zlikovci že uporabili za nastavljanje pasti, kjer so igralce oropali. Policija ljudi opozarja, da naj zaradi igre ne bodo manj previdni in ne tavajo po opustelih stranskih ulicah sredi noči.

Kakorkoli, Pokemon Go je velika uspešnica, ki je zbrala več uporabnikov, kot jih ima Twitter. Medtem pa se bo v petek "napol spontano" prvi slovenski Pokemon meetup zgodil tudi v Sloveniji.