Samsung ponovno ujel veter v jadra

Matej Huš

7. jul 2016 ob 23:40:01

Hitro se razpoloženje kupcev menja in če smo še lani brali, kako Samsungov dobiček in tržni delež padata, zaradi česar so morali celo odpuščati, je letos spet vse kakor leta 2014. Izjemno uspešnemu prvemu četrtletju je sledil še uspešnejši drugi kvartal.

Samsung je v preteklih treh mesecih ustvaril 8,1 bilijona vonov dobička (sedem milijard dolarjev), kar je 17 odstotka več kot v enakem obdobju lani in le nekaj odstotek manj od prvega četrtletja leta 2014 (tedaj 8,5 bilijona vonov). Rasli so tudi prihodki, ki so se povzpeli na 50 bilijonov vonov (43 milijard dolarjev), kar je več kot lani in v prvem letošnjem četrtletju. Rast dobička in prometa je posledica izjemno dobre prodaje novega telefona Samsung Galaxy S7 in njegovega brata S7 Edge, ki se kljub hudi konkurenci v obliki Appla in Huaweija na trgu odlično znajdeta. Podrobnejše številke pričakujemo konec meseca.

Samsung je sicer že napovedal, da v drugi polovici leta pričakujejo upočasnitev prodaje Galaxyja S7, kar bo še zlasti očitno v tretjem četrtletju, medtem ko se v prazničnem obdobju konec leta prodaja običajno svet dvigne. Po neuradnih ocenah so v zadnjem četrtletju prodali 78 milijonov omenjenih telefonov. Dobro gre že od samega začetka, saj je Samsung v prvem mesecu po izidu prodal 10 milijonov Galaxyjev S7, kar je četrtina več kot po izidu predhodnika.