Samsung bo zaradi padajočega dobička odpuščal

Matej Huš

9. sep 2015 ob 13:00:22

Samsung je z 21-odstotnim tržnim deležem še vedno največji proizvajalec pametnih telefonov, a se v zadnjem času sooča z negativnimi trendi. Njegov tržni delež je v zadnjih treh letih upadel za skoraj 10 odstotnih točk, prav tako se je dobiček zadnjih sedem četrtletij zapovrstjo zniževal. V drugem letošnjem četrtletju so zabeležili 5,2 milijardi dolarjev dobička, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Južnokorejski velikan se bo, kot poročajo korejski časniki, odzval z odpuščanjem in nižanjem stroškov dela.

Odpustili naj bi 10 odstotkov zaposlenih, kar pomeni približno 50.000 ljudi. Najprej bodo odslovili zaposlene v podpornih službah, torej v finančno-računovodski službi, kadrovski službi in pisarnah za odnose z javnostmi. Čim več mest bodo poskusili prihraniti z nenadomeščanjem odhodov in spodbujanju k (predčasni) upokojitvi. Še bolj smele napovedi so varčevanje pri splošnih stroških, kjer naj bi v letu 2016 prihranili kar 50 odstotkov.

Samsung naj bi imel tudi težave pri napovedi povpraševanja po Galaxy S6 in S6 Edge. Pričakovali so, da bodo prodali štirikrat več cenejših modelov, ter temu prilagodili tudi zaloge in proizvodnjo, a je prodaja obeh modelov približno izenačena.