V živo: Philae pristal na kometu!

Matej Huš

11. nov 2014 ob 21:13:38

Sonda Rosetta, ki je na poti dolgih deset let, bo jutri (v sredo) dosegla enega izmed vrhuncev. Po avgustovskem utirjenju v orbito okoli kometa Čurjumov - Gerasimenkov bo njen robot Philae jutri pristal na samem kometu, če bo šlo vse po načrtu. Celotno dogajanje lahko ves čas spremljate v neposrednem prenosu s komandnega centra Evropske vesoljske agencije, ki projekt vodi.

Predvideni urnik bo šel takole. Če bodo ponoči ugotovili, da je vse nared, se bo dopoldne ob 10.03 uri Philae ločil od Rosette in usmeril proti kometu, od katerega je oddaljen približno 30 kilometrov. Philae nima nobenih potisnikov, motorjev ali usmerjevalnih sistemov. Vodila ga bo šibka gravitacija kometa, kamor bo trčil s hitrostjo okrog treh kilometrov na uro in se s posebnimi kavlji pričvrstil. Ti so nujno potrebni, ker je ubežna hitrost na štiri kilometre velikem kometu 1,8 kilometra na uro, torej bi se brez njih odbil naprej v vesolje.

Prve slike kometa res od blizu pričakujemo okrog 13.00 ure. Philae bo pristal okrog 17. ure in kakšno uro pozneje bomo že imeli prve posnetke s kometa. Neposredni prenos je treba jemati bolj z rezervo, saj je Philae skoraj pol svetlobne ure oddaljen od Zemlje. Po pristanku bo robot z desetimi instrumenti izvajal analize površine kometa, v sklopu katerih bo zavrtal plitvo vrtino vanj (globoko 30 cm). Analiza kometov je pomembna, ker gre za najstarejša ohranjena telesa v Osončju.

Komet kroži okrog Sonca z obhodno dobo 6,45 leta in bo v prisončju avgusta prihodnje leto. Sonda Rosetta naj bi delovala vsaj do takrat, potem pa jo bodo bržkone scvrlo. Philae bo imel večje težave, ker ima šibke baterije in malo sončnih celic, zato bo deloval 64 ur s polno močjo, potem pa še nekaj tednov z zmanjšano močjo. V vmesnem času bomo dobili točno kemijsko sestavo kometa, ki je po trenutnih podatkih poleg kamenja in vode še pomembno obogatena z amoniakom, vodikovim sulfidom in formaldehidom, kar pomeni, da tam zelo smrdi.

Pristanek je uspel!