Tudi nova ameriška regulacija letalnikov prepoveduje uporabo za dostavo

Matej Huš

27. jun 2016 ob 08:03:18

Ko smo minuli mesec od slovenske Agencije za civilno letalstvo (CAA) dobili prva uradna pravila o uporabi brezpilotnih zrakoplovov oziroma letalnikov (drones), je direktiva zaradi strogosti dvignila veliko prahu, saj je prepovedala vsako komercialno rabo in pošteno omejila rekreativno rabo letalnikov. Minuli teden je tudi ameriška Agencija za letalstvo prenovila pravila za uporabo brezpilotnih zrakoplovov, ki prav tako strogo omejijo uporabo in za zdaj prepovedujejo uporabo za dostavo paketov, ki so si jo potihoma želeli v Googlu in Amazonu. So pa pravila olajšala življenje podjetjem, saj so ta sedaj obravnavana enako kot na primer raziskovalne ustanove in univerze. Nastala so tudi kot odgovor na hude kritike pravil izpred dveh let, ki so skoraj v celoti prepovedovala uporabo in zahtevala pilotske licence. (Mimogrede, nova pravila imajo 624 strani!)

Regulativa zadeva letalnike, ki tehtajo manj kot 25 kilogramov, in omejuje njihovo uporabo na vizualno letenje, kjer mora imeti upravljavec ves čas letalnik v vidnem polju, vidljivost pa mora znašati vsaj 5 kilometrov. Upravljati ga ni dovoljeno iz premikajočega se letala ali vozila, razen nad neposeljenim območjem. To pomeni, da takoj odpadejo razne dostave z letalniki in podobne uporabe. Uporaba je dovoljena le, kadar v neposredni okolici pod letalnikom ni ljudi. Prav tako lahko brezpilotni zrakoplovi letijo le podnevi, če imajo pozicijske luči pa tudi v mraku, nikakor pa ne ponoči. Omejeni so na višino 130 metrov (400 čevljev) in hitrost do 160 kilometrov na uro. Te omejitve lahko za posamezen primer FAA seveda oprosti. Strožje kot pri nas je urejeno tudi licenciranje, saj mora imeti vsak upravljavec brezpilotnega zrakoplova ustrezno licenco. Za pridobitev bo treba opraviti poseben test poznavanja pravil in pridobiti posebno dovoljenje. Lahko pa bo letel tudi, kdor je brez licence, če bo zraven nekdo z licenco.

Omenjena pravila ne določajo varovanja zasebnosti, ki ga bodo v ZDA uredili v posebnem sklopu predpisov, trenutno pa so v fazi smernic. Pričakovati je, da se bodo z razvojem tehnologije pravila spreminjala in tudi nekoliko sprostila. Za začetek pa so zakonodajalci po svetu zavzeli previdno držo, ki letalnike bolj omejuje, a se počasi rahlja. Odzivi na novo ameriško regulativo so za zdaj pozitivni.