Sony predlaga 55 dolarjev odškodnine zaradi onemogočenja Linuxa na PS3

Matej Huš

22. jun 2016 ob 09:33:31

Sony je dosegel poravnavo z razočaranimi uporabniki konzole PlayStation 3, ki so leta 2010 množično tožili podjetje zaradi odstranitve možnosti poganjanja drugih operacijskih sistemov na omenjeni konzoli. Večina uporabnikov funkcije jih je tedaj na konzoli poganjala zvrst Linuxa, ki od verzije firmwara 3.21 ni več delovala na omenjeni konzoli. Sony bo lastnikom konzole izplačal več milijonov dolarjev odškodnine.

Problematično je bilo, da je Sony pred izidom Playstation 3 celo oglaševal kot konzolo, ki omogoča poganjanje alternativnega operacijskega sistema, potem pa je z eno nadgradnjo to možnost ukinil. Prav zaradi te funkcionalnosti so namreč PS3 uporabljali še marsikod za druge namene, ne le za igranje iger. Zato ni bila presenetljiva množičnost tožb zoper Sony, ki jih je sodišče združilo v skupinski postopek.

Po šestih letih je Sony vendarle dosegel poravnavo z oškodovanimi lastniki konzole, dasi jo mora sedaj potrditi še sodišče. Bistvo poravnave je izplačilo odškodnine: uporabniki, ki so utrpeli izgubo vrednosti oziroma uporabnosti konzole zaradi ukinitve funkcije, bodo prejeli 9 dolarjev odškodnine. Za to zadostuje izjava uporabnika, da je bil ob nakupu seznanjen s to funkcionalnostjo in da jo je uporabljal oziroma želel uporabiti. Kdor pa bo lahko dokazal, da je imel konzolo v lasti, na njej dejansko nameščen Linux in bo posredoval serijsko številko konzole ter PlayStation Network Sign-in ID, bo prejel 55 dolarjev odškodnine. Sodišče bo o sprejemljivosti poravnave odločalo prihodnji mesec.