Odstranitev Linuxa s PS3 lahko povzroči težave vojski, raziskovalcem

Matej Huš

13. maj 2010 ob 09:56:19

V začetku aprila je Sony izdal posodobitev 3.21 za svoje starejše modele PlayStation 3, s katero je onemogočil funkcijo Namesti drugi operacijski sistem in efektivno uničil možnost poganjanja Linuxa na konzoli. Uporabniki so bili nad odločitvijo besni, znani heker George Hotz pa je celo obljubil, da bo kmalu tudi na posodobljene konzole nekako naložil Linux. Do danes se ni zgodilo še nič konkretnega, le tu in tam slišimo kakšno zanimivo zgodbo, kje lahko nova posodobitev še povzroči kakšen sivi las upravljavcem.

Raziskovalni laboratorij ameriškega vojnega letalstva v Romu v zvezni državi New York je lani naročil 336 konzol PlayStation 3 in iz njih napravil pilotsko procesno gručo s 53 teraflopi. Ker je ta delovala brez težav, so naročili še 1700 konzol in si postavili pravi superračunalnik. Raziskava je namreč pokazala, da je to najcenejši način, saj lahko za enak znesek iz procesorjev Cell v PS3 iztisnejo več kakor iz namenskih sistemov. Zgradili so gručo s 500 teraflopi, ki jo je povezovala podgruča Xeonov z več GPGPU-ji. Vse skupaj je teklo na Linuxu.

Gruča za zdaj deluje brez težav, saj PS niso povezani v PlayStation Network in ne potrebujejo nadgradenj. Problemi se bodo začeli kopičiti, ko bo kakšen PS odpovedal. Zamenjave bodo imele nov firmware, tako da uporaba Linuxa ne bo mogoča. Podobne gruče so v zadnjih letih zrasle tudi na univerzah; neki profesor na Univerzi North Carolina State si jo je postavil iz osmih PS, Univerza v Massachusettsu pa ima postavljeno tako iz šestnajstih. Trenutno namreč PS3 ponuja najugodnejše razmerje med ceno in zmogljivostjo. Vsi ti sistemi bodo delovali s trenutno opremo in dokler bodo na voljo rabljene enote, medtem ko nove ne bodo delovale.