Skupinske tožbe zoper Sony združene

Matej Huš

23. jul 2010 ob 12:50:10

Sony je marca z nadgradnjo 3.21 za stari PlayStation 3 hudo razburil uporabnike, saj je ukinil ob prodaji oglaševano funkcijo Namesti drugi operacijski sistem, ki je med drugim omogočala namestitev Linuxa na konzolo. Uradni razlog za odstranitev so bili varnostni pomisleki, igralce pa so v nadgradnjo prisilili z nedelovanjem PlayStation Networka na starejših revizijah. Ker je Sony odstranjeno funkcijo ob izidu konzole javno oglaševal, so se uporabniki zganili in vložili kar sedem skupinskih tožb zoper Sony, ki jih je sodišče sedaj prepakiralo v eno skupno.

Na sodišču v San Franciscu je bilo vloženih sedem skupinskih tožb, ki jih je sodišče na zahtevo odvetnikov združilo. Tri odvetniške pisarne iz San Francisca bodo sodelovale kot sovodilni odvetniki. Narok na sodišču je določen za september.

Z združitvijo tožečih strank je pričakovana poravnava le še verjetnejša. Jasno je, da je Sony oglaševal odstranjeno zmožnost kot eno izmed prednosti izdelka, in zgolj varnostne pomanjkljivosti ter strah pred piratstvom, kar je navajal Sony, ne morejo biti razlog za ukinitev. Toda to ne pomeni, da bodo tožniki obogateli. Najbolje jo bodo odnesli odvetniki, ki jih bo moral plačati Sony za obe strani - če seveda izgubi. Situacija je asimetrična, saj bodo kupci bržkone dobili majhno povračilo dela nakupne cene ali kupon za nakup iger, medtem ko bo zaradi samega števila upravičencev Sony to kar precej stalo. O razpletu vas obvestimo.