Prizadeven kitajec OnePlus 3

Matej Huš

15. jun 2016 ob 08:46:49

Mlado kitajsko podjetje OnePlus, ki je prijetno presenetilo s telefoni OnePlus One, One Plus 2 in OnePlus X, nadaljuje serijo telefonov z novincem po imenu OnePlus 3. Ta za sprejemljivo ceno, ki ga uvršča v srednji razred, prinaša zelo spodobne specifikacije.

Torej najprej k bistvu: OnePlus 3 bo stal 400 evrov, kar ni malo, je pa še vedno skoraj pol manj od iPhona ali najnovejših Galaxyjev. Ima štirijedrni procesor Snapdragon 820, grafični čip Adreno 530, 6 GB pomnilnika in 5,5-palčni AMOLED-zaslon z ločljivostjo 1080p. Vgrajenega flasha je 64 GB, kar bo moralo zadostovati, ker nima razširitvene reže microSD. Ima dve ležišči za kartice SIM, čitalnik prstnih odtisov, NFC, kamero s 16 milijoni točk in optično stabilizacijo (ter podporo zapisu datotek v RAW!) in poleg običajnega priključka USB Type-C še klasični 3,5-mm izhod za slušalke. Glavna prednost pa je seveda dobavljivost - končno se ni treba več ukvarjati s povabili, temveč lahko OnePlus 3 kupi vsakdo, in to že sedaj.

Baterija ima kapaciteto 3000 mAh, funkcija DashCarge pa omogoča polovično napolnitev v vsega pol ure, a le če imate ustrezen adapter in kable. Brezžičnega polnjenja ni, ampak roko na srce to niti ni tako pomembna funkcija v tem cenovnem razredu. Na pogled je telefon moderno minimalističen. Ne nudi presežkov, je pa povsem ličen. Poganja ga OxygenOS, ki je izpeljanka (fork) iz Androida 6.0.