Uber kaznovan v Franciji, Nemčija zavrnila pritožbo

Matej Huš

11. jun 2016 ob 21:52:08

Francosko sodišče je oglobilo Uber in dva visoka predstavnika podjetja, ker je Uber s storitvijo UberPop kršil zaostreno francosko zakonodajo o taksislužbah. Uber mora plačati 800.000 evrov, kar je precej manj od najvišje zagrožene kazni 1,7 milijona evrov. Direktor Uberja za Evropo, Afriko in Bližnji vzhod (EMEA) Pierre-Dimitri Gore-Coty mora plačati 30.000 evrov globe, francoski direktor Thibaud Simphal pa 20.000 evrov. Obema je grozila najvišja kazen 300.000 evrov. Vse kazni so polovično pogojne, kar pomeni, da morajo plačati samo polovico, drugo polovico pa le v primeru nadaljevanja kršitev.

Uber je sicer že lani poleti ukinil storitev UberPop v Franciji, potem ko so se taksisti množično uprli nelojalni konkurenci, francoska policija pa je aretirala Gore-Cotyja in Simphala. Sedaj so ju spoznali za kriva zavajajočih poslovnih praks in sodelovanja pri organiziranju nelegalnega prevoza ljudi. Francija je pred dvema letoma tudi zaradi prihoda Uberja sprejela nov zakon o taksislužbah, ki med drugim omejuje uporabo programske opreme za iskanje strank in zahteva, da se vozila med vožnjami vračajo v bazo. Kontroverzni zakon sedaj preučuje tudi Evropska komisija.

Druge storitve Uberja v Franciji medtem normalno obratujejo, torej UberX in UberBlack, kjer ljudi vozijo poklicni vozniki. Toda tudi v tem primeru se Uberju obetajo težave, saj je nejasna ureditev zaposlitvenih razmerij. Medtem ko Uber trdi, da gre za neodvisne podizvajalce, bodo sodišča odločala, ali gre morebiti za redno zaposlene. Uber ima težave tudi v drugih evropskih mestih - Nemčija je prav tako prepovedala UberPop - zato ni presenetljivo, da se čedalje bolj orientira na Bližnji in Daljni vzhod.