V Armeniji odprli največjo farmo za kriptorudarjenje

Dare Hriberšek

22. okt 2018 ob 21:47:26

Armenije sicer doslej ni bilo zaznati med prodornejšimi kriptodržavami, a z novo pridobitvijo si bo zagotovo utrla pot mednje. Farmo za zdaj sestavlja 3000 namenskih minerjev za bitcoin in ethereum, kapacitete pa omogočajo skupno namestitev do 120.000 takih naprav.

Naložbo, vredno 50 milijonov ameriških dolarjev sta v skupnem podjemu izpeljala armenski holding Multi Group in družba Omnia Tech, registrirana na Malti, ki se prek upravljanja tovrstnih farm pretežno ukvarja z rudarjenjem kriptovalut. Lastnik Multi Group je Gagik Carukjan, sicer tudi vodja druge največje parlamentarne stranke v armenskem parlamentu, da gre za nekoliko političen projekt pa dokazuje tudi dejstvo, da se je odprtja farme v Erevanu udeležil tudi armenski premier Nikol Pašinjan.

Armenija sicer že nekaj časa snuje gradnjo svoje lastne silicijeve doline, začenši z vzpostavitvijo proste ekonomske cone in postavitvijo posebnega tehnološkega centra. Armeniji prijateljska država Rusija oz. njen premier Dmitri Medvedjev, pa je v začetku leta predlagal, da članice Evrazijske ekonomske unije, v katero sodita obe državi, skupaj in poenoteno poskrbijo za regulacijo trga kriptovalut.