EU za čistejši svetovni splet

Mandi

9. jun 2016 ob 08:29:23

Minuli teden sta se zgodili dve zanimivi stvari.

Generalni sekretar Sveta Evrope [1] je v izjavi za javnost pozval države članice, da postavijo bolj jasna pravila za blokiranje neprimernih spletnih vsebine, in s tem preprečijo njihovo zlorabo za "mejne" primere, ko spletni zapisu komu niso všeč, nimajo pa pristne kvalitete sovražnega govora, spodbujanja k terorizmu, in drugih nesporno nedopustnih tem.

Praktično isti dan je Evropska komisija, na marčevski poziv Sveta EU [2], objavila "Kodeks ravnanja" za večje spletne strani, ki je že usklajen s Facebookom, Twitterjem, Googlom (YouTube) in Microsoftom, ter še nekaterimi večjimi ponudniki družbenih omrežij (tam, kjer lahko uporabniki širijo svoje zapise).

Kodeks priznava "nujo" po "skupnem nastopu" držav članic in ponudnikov družbenih omrežij pri pregonu sovražnega govora, zlasti zapisov s vsebino rasizma, ksenofobije, in promocije ter poveličevanja terorizma. Države naj naredijo svoje pri pregonu kaznivih dejanj s takšno vsebino, ponudniki pa morajo storiti, kar je potrebno, da se prepreči "viralno širenje" takšnih vsebin, in sicer:
- posodobitev in objavo pogojev uporabe, tako da bo iz njih jasno, da prepovedujejo "vzpodbujanje nasilja" in "sovražno vsebino",
- vzpostavitev mehanizma prijavljanja (reporting, flagging) neprimerne vsebine, pri čemer mora podjetje zagotoviti, da bo večina prijav pregledana in sprocesirana prej kot v 24 urah.
- vzpostavitev možnosti, da bolj redni in zaupanja vredni uporabniki storitve ("power userji") kot neke vrste prostovoljni moderatorji označijo določeno vsebino kot neprimerno.
- izobraževanje uporabnikov o neprimernih vsebinah.

Tri strani dolg kodeks (pdf) v uvodu sicer nekaj omenja tudi potrebno po spoštovanja svobode govora [3]. Vendar je to bolj ko ne edina "varovalka". Dokument se namreč takoj za tem sfokusira v potrebo po čimprejšnji vzpostavitvi celovitega sistema cenzure "neprimernih vsebin" pri vseh večjih ponudnikih družbenih omrežij, brez zakoličenja jasnih omejitev glede neprimernih vsebin, postopka s prijavo, pritožbo prizadetega uporabnika, ali sodnega varstva. Važno je, da se vsebine počisti hitro in učinkovito. Da ne bi ponudniki na tem pokurili preveč sredstev, se jim omogoči, da breme prevalijo kar na svoje uporabnike.

Glede na to, kako malo časa je Komisja imela za pripravo smernic, se skoraj zdi, da so plonkali od Kitajcev.


[1] Tista evropska medvladna organizacija, ki jo v glavnem skrbijo človekove pravice
[2] Tisti del evropske med- in nadvladne organizacija, ki ga v glavnem skrbi državna varnost
[3] Ter opozarja da ta zajema tudi mnenja in trditve, ki niso nujno popularne oz. lastne večinskemu prebivalstvu.