Uber dobil 3,5 milijarde dolarjev iz Saudove Arabije

Matej Huš

3. jun 2016 ob 20:20:15

Uber je včeraj prejel visoko investicijo, saj je državni sklad iz Saudove Arabije vanj vložil 3,5 milijarde dolarjev svežega kapitala. To je ena izmed največjih investicij v katerokoli mlado podjetje. Gre za največjo v sklopu več investicij v Uber v zadnjem krogu zbiranja kapitala pri vrednotenju 62,5 milijarde dolarjev. Skupno je Uber od ustanovitve do danes zbral že 11 milijard dolarjev tveganega kapitala.

V Saudski Arabiji je Uber prisoten že od leta 2014 in se širi tudi v druge arabske države. V Saudovi Arabiji deluje Uber nekoliko drugače kot na Zahodu, saj tam ženske ne smejo same potovati naokoli in se prosto pogovarjati z neznanci. Okrog 80 odstotkov uporabnikov Uberja tam je ženske, vozijo pa prek Uberja lahko le vozniki v podjetjih, ki so to počeli že pred prihodom Uberja. Tam je torej Uber zgolj nova metoda za že uveljavljena podjetja, ne pa toliko način za dodatni zaslužek nepoklicnih voznikov. Tako je Uber v Saudovi Arabiji točno to, česar se v ostalih državah krčevito otepa - profesionalna taksislužba.

Yasir Al Rumayya iz sklada bo seveda dobil mesto v Uberjevem upravnem odboru. Uber je napovedal, da bodo v prihodnosti na Bližnji vzhod in v Severno Afriko vložili 250 milijonov dolarjev, s čimer se želijo razširiti prek trenutnih 15 mest. Hkrati Uber tekmuje z lokalnimi storitvami, kot je na primer Careem.