Ameriški tehnološki velikani imajo na računih milijarde

Matej Huš

25. maj 2016 ob 08:35:28

Večkrat smo že pisali o milijardah dolarjev, ki jih imajo Apple in drugi tehnološki velikani parkirane izven matičnih držav v davčnih oazah in ki so pripravljene za investicije. Do neke mere so si v tem pogledu vse multinacionalke podobne, a zadnji podatki hiše Moody's kažejo, da imajo v ZDA tehnološki velikani v rokah nesorazmerno velik del denarnih sredstev. Samo Apple, Microsoft in Google imajo v rokah četrtino vsega denarja ameriških podjetij (če ne štejmo bank in finančnih inštitucij).

Z drugimi besedami ima Apple že 215 milijard dolarjev, Microsoft 102 milijardi, Google pa 73 milijard. Seznam nadaljujeta Cisco s 60 milijardami in Oracle z 52 milijardami, šele na šestem mestu pa najdemo prvo podjetje iz kakšne druge branže - to je Pfizer s 40 milijardami dolarjev. Skupno imajo tehnološki velikani v rokah 777 milijard dolarjev oziroma 46 odstotkov vsega poslovnega denarja v ZDA, predlani pa je ta delež znašal 41 odstotkov. Ob tem ne smemo pozabiti, da so tehnološka podjetja samo v lanskem letu za odkupe lastnih delnic in dividende namenila 118 milijard dolarjev, poleg tega pa so še intenzivno investirala in prevzemala. Lani so tehnološka podjetja ustvarila kar 63 odstotkov celotnega denarnega toka v ZDA. Skratka, biti tehnološki velikan se v tem času zelo splača. Obenem Moody's ocenjuje, da je 87 odstotkov tega denarja izven ZDA, in sicer v davčnih oazah, če sklepamo po podatkih za prvih pet na seznamu.

A po drugi strani visoke denarne rezerve podjetij pričajo o zaostreni situaciji na trgu. Varčevanje je tako odziv na negotovo prihodnost kot tudi pomanjkanje boljših naložb. Potrošnja računalniške opreme namreč ne raste več tako izrazito, niti obstoječe proizvodne kapacitete niso popolnoma izkoriščene, tehnologija je večinoma že zelo zrela in kvantnih preskokov ni pričakovati.