Twitter bo nekoliko omilil omejitev 140 znakov

Matej Huš

18. maj 2016 ob 01:23:37

Twitter resnično rahlja omejitev 140 znakov, ki je bila skorajda od samega začetka in predstavlja glavno prepoznavno lastnost te platforme. Januarja je Twitterjev izvršni direktor Jack Dorsey na glas razmišljal, kakšen smisel še ima ta omejitev, če pa so ljudje pri objavljanju daljših sporočil izjemno iznajdljivi. Sem sodi zlasti objavljanje fotografij, ki vsebujejo dolge odlomke besedila, in hitre zaporedne objave, s katerimi povemo zgodb. Twitter za zdaj še ne bo dobil možnosti objave deset tisoč znakov dolgih sporočil, kot je Dorsey januarja napol šaljivo razmišljal, bodo pa iz omejitve izločili hiperpovezave in slike.

Sprememba politike še ni uradna, jo bodo pa po besedah virov blizu podjetja kmalu obelodanili. To se ima zgoditi v naslednjih dveh tednih, dodajajo. Trenutno Twitter vse hiperpovezave skrajša, a jih še vedno šteje kot 23 znakov. To je pri sedanji omejitvi kar šestina dovoljenega prostora, zato bo izvzem hiperpovezav iz omejitve omogočil prav tako daljše objave.

Originalna omejitev na 140 znakov izvira iz časov, ko je bilo spremljanje Twitterja prek SMS-ov še popularno in pametni telefoni še niso bili tako razširjeni. Danes te omejitve praktično ni več, a je 140 znakov ostala omejitev ne le iz zgodovinskih razlogov, temveč tudi ker je to razlikovalo Twitter od ostalih platform za komuniciranje. Zaradi tega tudi ni bilo pričakovati, da bodo omejitev drastično dvignili ali celo odstranili.